A pára, páralecsapódás, dohosodás és penész számos épületben okoz kellemetlenségeket. A jelenség és következményei most, a hideg, csapadékos tavasz során előjöhetnek ott is, ahol alapvetően nem állandóak. Irodatakarítás és az iroda általános működése szempontjából ez okoz változásokat. Fontos, hogy odafigyeljünk ezekre a környezeti változásokra, jelenségekre. Ha megfelelően járunk el ilyen helyzetekben, akkor elkerülhetjük a komolyabb bajokat, megelőzhetjük az elpenészedést és kellemesebb környezetben dolgozhatunk.

Miért okoz gondot a pára?

A magas páratartalom, a páralecsapódás rengeteg kárt tud okozni. Az elektronikai berendezések nem szeretik, a lefűzött akták, egyéb papírok megsínylik, ellenben a penészgomba imádja. Alapvetően a párás levegő nem tesz jót a közérzetnek sem, így rontja a teljesítőképességet, a munkakedvet is.

A penészt eltüntetni nem kis munka, főleg, ha már jól belakta magát például a szekrény mögé vagy a tároló alig látható, sötétbe bújó falára, polc aljára, bejárat mellé stb. Mivel gombáról beszélünk, ezért a párásodás és egy kis szélmozgás segíti a penész gyors és hatékony terjedését.

Ezt kell tenni, ha az iroda túl párás

A pára ellen a szellőztetés a legjobb megoldás. Ezen kívül természetesen érdemes lehet bevetni páramentesítőket is, valamint nagyon fontos ügyelni a megfelelő hőmérsékletre. Egy irodában viszonylag ritka, hogy jelentős páraképző tevékenység folyna. Otthonainkban azonban a főzés, mosás, esti fürdés vagy zuhany nagyon sok nedvességet juttat a levegőbe. Főleg a téli időszakban érdemes kerülni a jelentősen páraképző tevékenységeket vagy végzésük alatt, után nagymértékű szellőztetést fontos csapni.

Az iroda szellőztetése minden évszakban fontos. Munkakezdés előtt és után mindenképpen jelentős szellőztetésre van szükség, de takarítás után vagy akár közben is. Munkaidőben kétóránként érdemes ablakot nyitni pár percre, hogy az elhasználódott levegő helyett friss, oxigénben gazdag levegőhöz jussanak a dolgozók.

A megfelelően szellőztetett irodában a pára sokkal kevesebb gondot okoz. Nem jelenik meg penész, nem dohosodnak falaink. Természetesen akkor, ha nem az iroda levegője okozza a falak dohosodását, a szellőztetés nem lesz elegendő a probléma megoldására.

Miben segíthet a takarítócég?

Takarítócég segítségével a pára okozta gondok minimalizálhatóak vagy megelőzhetően. A folyamatos tisztaság, ellenőrzés és szellőztetés a napi takarítás során adott. A heti takarítás vagy eseti takarítás viszont már kiegészítő megoldásokat igényel a dolgozóktól, mely magába foglalja a napi szellőztetést és az esetlegesen pár nap alatt kialakult penészedések kezelését. Penész ellen hosszútávú megoldások is léteznek, melyeket fontolóra érdemes venni abban az esetben, ha a penész több alkalommal is megjelent már.

Ha nem tudja, mihez kezdjen párás, penészre hajlamos irodájával, kérje bátran segítségünket. Évtizedes tapasztalat, képzett és gyakorlott munkatársak, lelkiismeretes és ügyfél orientált hozzáállás jellemez minket, így biztosan megtaláljuk az ön és irodája számára legmegfelelőbb megoldást.