Az irodatakarítás során időnként rossz lefolyású vezetékekkel, kuruttyoló csapokkal, elduguló WC-kel is találkozunk. A rendszeres irodatakarításnak nem része a dugulások megszüntetése és a lefolyók kitisztítása, ezekre a munkálatokra azonban nem is lenne szükség, ha jobban meggondolnánk,mit húzunk le a WC-n és mit öntünk bele a lefolyókba.

lefolyó_iroda

Dugulások okai

Az irodatakarítás, legyen akár napi rendszerességű irodatakarítás, nem pótolhatja a környezettudatosságot. Ha nem vigyázunk a környezetünkre, akkor az előbb-utóbb megbosszulja magát, még akkor is, ha ráhajtjuk a WC tetejét. Egyre gyakrabban találnak a csatornázási művek dolgozói elképesztő méretű zsírhegyeket a csatornákban. 2012-ben Londonban egy emeletes busz méreteivel vetekedő, háztartási hulladékból összeállt zsírtömb okozott dugulást a város egyik pontján. A hatalmas szennytömb felszámolása tíz napig tartott. A munkálatokkal megbízott cég vezetője akkor azt mondta, ez valószínűleg a London történetének legnagyobb zsírtömbje. 2017-ben azonban megdőlt a rekord, amikor egy 250 méter hosszú, 150 tonnás zsírdugó okozott gondot a város csatornarendszerében. Az ilyen zsírszörnyek alapanyagát a lefolyóba öntött háztartási zsiradékok és olajok alkotják, amelyek fennmaradnak a víz színén, nem oldódnak, de megtapadnak a különféle szilárdabb hulladékokon. Utóbbiak jellemzően törlőkendők, pelenkák, tamponok, tehát főleg nedvszívó, a vízben sem elbomló anyagok. A lassan növekvő masszába idővel beleragadnak a hajszálak,ruhadarabok, ételmaradékok is, komoly kihívás elé állítva a csatornahálózatot. Nemcsak Londonban, Budapesten is egyre gyakrabban fordulnak elő hasonló problémák,amik mind elkerülhetőek lennének, ha tudatosabban kezelnénk a hulladékot.

lefolyó

Irodatakarítás és azok a lefolyók

Az irodatakarítás során természetesen nem jellemző, hogy számottevő konyhai és háztartási hulladékkal, vagy pelenkával találkoznánk, hiszen az irodák nem háztartások, így az irodai lefolyóik megterheltsége is kisebb. Azonban az irodában is előfordulnak használt törlőkendők, egészségügyi betétek, sőt, akár olyan cigarettacsikkek, amiket a felelőtlenebb kollégák a WC-be dobnak. Talán úgy vélik, az a kis szemét biztosan nem okoz gondot, de megfeledkeznek arról, hogy sok kicsi sokra megy. A használt sütőolajról sokan nem is gondolják, hogy eltömítheti a csöveket, hiszen gyorsan eltűnik a lefolyóban. Otthon, vagy a munkahelyen, a használt olajat, zsírt szelektíven kell gyűjteni,és egy átvevőponton leadni, ha meg akarunk tőle szabadulni. Tartsuk észben, hogy a WC bizony nem szemetes, nem iratmegsemmisítő és nem is konyhamalac, és ne feledjük, attól, hogy valami eltűnik a lefolyóban, még nem fog megszűnni!