Eljött az ősz és vele együtt a poloskák is. Egyes területeken szinte lehetetlennek látszik megnyerni a harcot ellenük, azonban a fagyos télen kívül az embernek is van saját muníciója. Szúnyogháló, rovarirtó vagy a szellőztetés kerülése egész ősszel? Az irodatakarítás és egyéb takarítás szakértőiként elmondjuk, hogyan tartsd kint a poloskákat akár otthonodról, akár irodádról van szó.

poloska_ellen_2

Miért van ennyi poloska?

Sajnos a teleink már nem elég hidegek. Ha van is fagy, az sem tart túl sokáig. Emellett a városok rengeteg melegebb kültéri pontot jelentnek, így a poloskáknak van módjuk áttelelni. Talán a poloskák elszaporodásának oka lehet a klímaváltozás, de könnyen lehetséges, hogy a megváltozott rovarirtási rend is közrejátszik benne. Természetesen fontos, hogy ne szabályozzuk a környezetünket túl és önös érdekeinket ne a természet vegyszerezésével védjük, azonban a tiltott megoldások helyett nem sikerül előállni valami célravezető környezetbarát lehetőséggel.

Ráadásul az inváziót végző bogarak nem is sajátjaink. Ezek a poloskatípusok egy gyümölcsszállítmánnyal érkezhettek néhány éve és mivel nálunk is elég kellemesen megváltozott az időjárás – mármint számukra kellemesen – nagyon kényelmesen megvetették a lábukat. Mivel élelemben sem szenvednek hiányt és irtásul körülbelül a csótányéhoz hasonlóan kétes kimenetelű, gyorsan elszaporodtak és ősszel ellepnek minket. Sokan úgy látják, hogy a helyzet egyre rosszabb lesz, azonban a természet talán segít az önszabályozó rendszerével. Ha pedig a természet nem, remélhetőleg valami kifundálnak az erre szakosodott emberek, mert a nagyobb mértékű poloskainvázió már valóban megnehezítené az egész ország életét.

poloska_2

Védekezés a poloska ellen

Fix szúnyogháló

A mostani modern rolós szúnyogháló rendszerek nem nyújtanak elegendő védelmet. A sínben, ahol a legtöbb nem zár megfelelően, a rovarok, így a poloskák is átmászhatnak az egyik oldalról a másikra. A fixen rögzített szúnyoghálón, ha jól szerelték fel, nincs rés. Ott nem jut be semmi.

Fokhagyma spray házilag

A fokhagyma illata riasztóan hat a poloskákra. Igaz, hogy nem irtószer és még csak garantálni sem lehet, hogy 1-1 büdösbogár nem lesz majd elég bevállalós, de biztosan sokkal kevesebb poloska fog az ablak körül lófrálni, ha fokhagymaoldallat kezeljük a bejutási pontokat. A fokhagymaoldat fél liter meleg vízből és 2 csomag fokhagymaporból áll. Utóbbit bármilyen szupermarketben kapni. Keverjük össze és pár óra múlva már le is kezelhetjük vele az ablakpárkányokat, keretek.

Mentaolaj

A menta illatát szintén nem kedvelik a poloskák, azonban mi emberek annál inkább. Talán a fokhagymánál kellemesebb megoldás számunkra, ha menta illóolajat csepegtetünk az ablakba.

Ha mindenképpen vegyszer, akkor a Biokill

Ma már nem sok rovarölőt lehet kapni, mert rendkívül károsak a környezetre. De a Biokill még forgalomban van, és ha semmi más nem segít, akkor bevethető. Nem 100%-os ez sem, mert a poloskára nagyjából egyetlen olyan rovarölő sem hat, amit használatba vehetünk, azonban nagyrészüket távol tartja. Ugyanúgy az ablakra, az ablak köré érdemes permetezni, de ezt napjában többször is meg kell tenni invázió idején, mert az a tapasztalat, hogy meggyengülése után a poloskának már meg sem kottyan.