A Covid-19 átírta az irodatakarítás szabályait, a takarítócégekre komoly felelősség hárul. A fertőtlenítés alapvetővé vált kicsiben és nagyban is. A fertőtlenítő takarítás átvette az általános irodatakarítás alapvetőségét. Míg régeben a fertőtlenítés csak egy részét képezte a takarítási folyamatoknak, ma szinte minden lépéshez hozzá tartozik. De mégis meddig kell elmennünk a fertőtlenítés, fertőtlenítő takarítás területén, hogy megfelelő védettséget biztosítsunk önmagunk és környezetünk számára?

Közös területek fertőtlenítése

A közös területeken a fertőtlenítő takarítás eddig is fontos volt, a rá vonatkozó jogszabályi előírások megkerülhetetlenek. Azonban újabb szabályokkal és észszerűen szükséges kiegészítő feladatokkal, szerekkel bővült a takarítás palettája. A napi egyszeri takarítás már nem mindenhol elég. Ahol nagy a forgalom, sőt, ahol van forgalom, ott elvárt és szükséges a folyamatos fertőtlenítés. Mindenkinek gondoskodnia kell a maszk adta védettségről és a kézfertőtlenítő használatát sem mulaszthatja el senki. A közintézmények, a különböző szolgáltatók irodái, előadótermei, bemutatótermei, fiókjai, csarnokai kötelesek kézfertőtlenítőt biztosítani a belépők számára. Azonban a maszk és a fertőtlenítő szer még mindig kevés. A székeket, kilincseket, korlátokat többszöri fertőtlenítésnek kell alávetni az ügyfélforgalom függvényében.

Takarítócégként a törvényi előírásoknak megfelelő, környezetbarát, kíméletes, nagyrészt a felületeket ápoló, ám fertőtlenítő hatással is bíró tisztítószereket használunk. Most, hogy betolakodott életünkbe a koronavírus, a szokásosnál is komolyabban vesszük a fertőtlenítés kérdését.

fertotlenites_koronavirus

Apróságok fertőtlenítése

A közösen használt irodai eszközök ma veszélyforrást jelenthetnek, így ezek fertőtlenítése, valamint fertőtlenített kézzel való felelős használata nagyon fontos. De mi a helyzet a postákon, bankokban kirakott tollakkal? Azokkal a tollakkal, melyeket ügyfeleink felé nyújtunk, ha náluk épp nincs íróeszköz, de szükségük volna rá? Mi a helyzet az üzletek bevásárlókocsijaival, kosarainak fülével? Mi a helyzet a pénzzel? Ezek olyan tárgyak, melyek fertőtlenítése logikusan szükséges volna, azonban a megvalósítás a lehetetlennel vetekszik. Van, amit nem tudunk minden egyes használat után fertőtleníteni. Azért nem, mert egyszerűen nincs rá kapacitás. Senkinek. mit lehet akkor tenni? Mindenkinek oda kell figyelnie önmagára. Ha mindenki tiszta, fertőtlenített kézzel nyúl a közösen, többekkel együtt használt tárgyakhoz és felületekhez, akkor nincs aggódni valónk. Legyen nálunk saját toll, saját eszközök amennyire lehetséges. Mindig használjuk a fertőtlenítő géleket, lapocskákat és ne nyúljunk felelőtlenül egyik tárgytól a másikra, önmagunkat megérintve.

Nehéz, küzdelmes, aprólékos odafigyelést és felelős hozzáállást követel tőlünk a jelen, de ha most „odatesszük” magunkat, visszakaphatjuk a szabadabb mindennapokat.