Egy takarítónő levele az irodatakarításról

Az irodatakarítás napjainkban igencsak fontos, hisz amellett, hogy a higiéniára is figyelnünk kell, a tiszta iroda növeli a dolgozók munkamorálját.

Irodatakarítás közben ügyelnünk kell a részletekre, hogy egy apró kis zug vagy sarok se maradjon ki. A tisztaság fél egészség, irodatakarítás során használjunk tisztítószereket. Lehet ez bármilyen márka, a legolcsóbbtól a legdrágábbig, sokat számít az alaposság. Ha irodatakarításkor pókhálóba ütközünk, hiába hoz szerencsét, ne hagyjuk az apró élőlényt tovább szövögetni a hálóját, hisz ezáltal rengeteg plusz munkával láthat el minket. Irodatakarítás alkalmával különösen meggyűlik a bajunk az asztalokkal, székekkel, ha utunkba kerülnek, nehezen tudjuk arrább mozdítani. Előfordulhat, hogy miközben takarítunk, a számítógép kábeleibe ütközünk. Ilyenkor óvatosan nyúljunk hozzá, nehogy kárt tegyünk a berendezésben, esetleg elmozdítsuk valamelyiket a helyéről. Irodatakarításkor a növényeket se hagyjuk ki, locsoljuk meg mindegyiket jó alaposan, hisz ez is az irodatakarítás része. Sokan azt gondolják, hogy az irodatakarítás egyszerű, bárki képes az irodatakarítás elvégzésére, ám ez nem így van. Irodatakarításhoz is, mint minden munkához szükségünk van némi rutinra. Az irodatakarítást végezhetjük nyögvenyelősen, kedvetlenül és vidáman is. Azért is nagy előnye, ha egyedül vagyunk a helységben, mert hallgathatunk, zenét közben énekelhetünk, én táncra is perdülnék, ha senki se lát. Na persze ez a nagy vidámság nem mehet az irodatakarítás rovására, hisz ha a főnököt magunkra haragítjuk, könnyedén elveszthetjük állásunkat és az senkinek nem jó. Sokan azt gondolnák, hogy egy takarító pótolható, az irodatakarítást sokan képesek elvégezni, ám, ha a munkára kerül a sor láthatjuk, hogy ez nem így van. Az irodatakarítást ne érezzük kínosnak ismerőseink előtt, hisz ez is egy komoly munka, akármilyen szellemi képességű, hozzáértéssel nem rendelkező ember nem tudja elvégezni az irodatakarítást. Irodatakarításkor legalább akkora energiát fektessünk feladatunkba, mintha otthonunkat takarítanánk. Ahogy az otthoniaknak meg akarunk felelni, esetleg évente egyszer érkező vendégeinknek, úgy a cég személyzetének is, hisz munkánk alapján minket is megítélnek.

Az irodatakarítás fárasztó művelet, napi négy-öt órát is igénybe vehet. Az irodatakarítást lehetőleg akkor végezzük, amikor senki se tartózkodik az épületben, ne zavarjuk a dolgozókat, az se rossz dolog, hogy ilyenkor senki se akadályoz minket az irodatakarítás folyamataiban. Egy jó irodatakarítás legalább heti egyszer ráfér minden munkahelyre. Irodatakarítást végezzük alaposan, bizonyos időközönként tisztítsuk le az ablakokat, töröljük le a port a szekrényekről. Irodatakarítást csak akkor vállaljunk, ha szeretjük a pepecs munkát. Senki se mondja, hogy ez kellemes időtöltés ugyanakkor, ha ügyesek vagyunk, mindenkinek feltűnik majd az eredmény és jutalomban részesülhetünk az irodatakarításért cserébe, így mi is boldogok leszünk, a cég dolgozói is, meg a főnök is, aki megbízott minket az irodatakarítással. Ha befejeztük az irodatakarítást, mi se maradjunk piszkosak. Miután az irodatakarítás megtörtént mosakodjunk meg, nehogy kárt tegyenek bőrünkben azok a vegyszereket, amiket irodatakarítás során használtuk. Ha mindezekre figyeltünk, a főnök kéréseit teljesítettük, jól végeztük munkánkat, ami nem más, mint az irodatakarítás.