Takarító szakembernek lenni sokaknak hivatás, sokaknak pazar pénzkereseti lehetőség vagy nyugodt munkakörülményt biztosító megoldás esetleg egy hajtós ügyfelezős munka helyett. Nem tudhatjuk, ki söpröget a folyosón, míg meg nem állunk legalább köszönni neki.

Irodatakarítás végezhető gyorsan, lassan, alaposan vagy csak „ahol a papok táncolnak”, okosan, szabályszerűen vagy épp csak úgy tessék-lássék módjára. Ahhoz, hogy az irodatakarítás valóban profi és higiéniát, rendet valamint tisztaságot adó szolgáltatás legyen, nem csak megfelelő eszközök és szerek kellenek. Kell az ember is, aki ezeket használva minőségi munkára törekszik. Beszéljünk egy kicsit arról, ki is ez az ember, ki az a takarító?

irodatakarítás személyzet

Takarítás – Mit takar ez a szó?

Irodatakarítás, ipari takarítás, intézménytakarítás, apartmantakarítás…ezek a munkák szoros összefüggésben vannak egymással és bár egyes épületekben, egyes tevékenységtípust végző vállalkozások székhelyeinek, telephelyeinek beltereiben komoly jogszabályi megkötéseknek kell eleget tenni, a fontos dolgokban semelyik takarítás nem különbözik egymástól. A takarítást takarító végzi a megfelelő eszközökkel és szerekkel, a megfelelő módszerekkel, a megfelelő időben és időintervallumban, a megfelelő helyen. Ahhoz, hogy az eredmény kifogástalan legyen, be kell tartani bizonyos szabályokat bár főleg inkább tisztában kell lenni bizonyos szabályszerűségekkel. Ilyen szabályszerűség az, hogy hideg vízzel nem éri meg felmosni. Felmosás előtt fel kell porszívózni, ha nem szeretnénk a benedvesített, ezáltal jobban tapadó koszt szétkenni a talajon. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy vannak olyan vegyszerek, melyek túl durván hatva tönkretehetnek bizonyos felületeket. Ezzel szemben más szerek hatástalannak bizonyulnak a makacs szennyeződésekkel szemben. Szintén fontos tudni, hogy ha nem porszívózunk ki a kanapé alatt, akkor ottmarad a kosz. Utóbbi megállapításunk nevetségesnek és lekezelő hangvételűnek tűnhet, azonban pont itt válik el a víz a vértől, mert az a takarítást végző személy, aki nem veszi a fáradtságot, hogy kitakarítson dolgok alatt, mellett, mögött, fölött vagy épp bennük, nem nevezhető profi takarítónak.

 

takarito

Hajlandóság és lelkiismeretesség a jó takarító (és minden jó munkaerő) ismérve

A hajlandóság, lelkiismeretesség rendkívül fontos tulajdonságai a takarítónak, annak a takarító munkatársnak, akinek meg lehet köszönni a munkáját. Legyünk reálisak, ez a két tulajdonság minden tevékenységnél esszenciális, máskülönben kontárokról beszélünk, vagy akár tisztességtelen csalókról. A hajlandóság, az akarat elősegíti, hogy az ember új ismereteket szerezzen, megoldásokat keressen és átgondoltan végezze feladatait, hobbiját, mindent, amit az élet rá szab. Akiben ez nincs meg, valószínűleg nem fogja odébb tolni a polc tartalmát, hogy megszabadítsa a bútort poros terhétől ott, ahol úgysem veszik észre, ha ott marad. A lelkiismeretesség szorosan kapcsolódik az előbbiekhez. Fontos, milyen munkát adunk ki kezünkből, fontos teljesíteni mindazt, amiben előzőleg megállapodtunk partnerünkkel.

Becsüljük meg a takarítót, becsüljük meg az embert!

Ma már nincs olyan társadalmi felosztás, amely munka alapján ítéltetné meg az embereket. Nyilvánvalóan sokra tartjuk a többdiplomás professzorokat, sokra tartjuk a tudósokat, de az a kor már rég letűnt, mikor az egyszerűbb munkát végző embertársainkat megkülönböztettük és alacsonyabb kategóriába soroltuk. No igen, mondhatnánk, hogy így van, azonban még mindig előfordul, hogy valaki szolgaként vagy ostoba, semmi máshoz nem értő funkcionáriusként tekint a takarító személyzetre. Pedig egyetemistáktól kezdve kisvállalkozókig számtalan egyéb munkát végző, egyemet megjárt, diplomával, nyelvvizsgával rendelkező nő és férfi vállal takarító munkát. Miért? Legyünk őszinték, a takarítás jólfizető munka. Nagylétszámban van szükség takarító munkatársakra, így gyors megoldás munkahiány esetén. És sokan vannak, akik nagyon szeretik csinálni, akinek a takarítás éppolyan hivatás, mint másnak az érsebészet vagy az erdőgondozás. A takarítók szakmunkát végeznek, komoly szakértelemre és tárgyi tudásra, gép, eszköz és anyagismeretre van szükség ahhoz, hogy valaki takarítóként megállja a helyét. Munkájuk eredménye azonnal látszik, jó csapatban dolgozhatnak, rugalmas időbeosztásban és a valóságtól nem elrugaszkodott embertársaik szemében igen megbecsült munkaerőnek számítanak. Akik hosszútávon dolgoznak egy takarítócég alkalmazottjaként egyértelműen minőségi munkát végző, lelkiismeretes és munkájukat szerető, munkájuk végzésére hajlandó emberek. Műveltek, okosak, megbízhatóak, fizikai munkára sem rest, komoly szakmát ismerő dolgozók, mint mindenki más, aki munkájában sikeres.

takarito

Mikor belépünk egy tiszta irodába, mikor elővesszük a makulátlan bögrét és a megtisztított kávéfőzőből, a vízkőmentes mosogató mellett megkapjuk reggeli gőzölgő kávénkat a tiszta, illatos konyhában, gondoljunk bele, hogy ezt egy másik ember fáradtságos munkájának köszönhetjük. Éppen ugyanúgy, ahogy például egy hitelért folyamodó személy a baki ügyintéző munkáknak hála kaphat jobb konstrukciót, mert hajlandó volt addig számolgatni és keresgetni a lehetőségek, míg egy kedvező megoldást tud neki kínálni. Számtalan példát hozhatnánk, de az irodád tisztaságát nem a manók varázsolják oda, hanem az ember a porszívó mögött, aki ugyanolyan a munkájában, mint te a tiedben.