zsírfoltokMindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy kávéfolt vagy ételfolt éktelenkedik a ruháján, pont egy fontos esemény előtt. Irodai berkekben ez meetinget, fontos ügyfelet, prezentációt vagy tárgyalást jelenthet, ahol roppant kínos foltos ruhában bohóckodni.
Irodatakarítás szakértőjeként rengeteg dologgal találkozunk, ráadásul takarítócég lévén mi magunk is ismerjük egy cég, iroda ügyes-bajos dolgait. Kávé, ketchup, szójaszósz, sajt vagy bármi egy pillanat alatt rákerülhet ruhánkra és mikor történik mindez? Persze, hogy a legrosszabbkor. Egy nyugis napon olyan makulátlan fehér blúzban térünk haza, mint ha el sem léptünk volna reggel a szekrény elől. De amikor esemény van, tuti lekávézzuk magunkat.

Most néhány olyan SOS megoldást és előrelátó trükköt sorolunk fel, melyekkel az ilyen kínos helyzeteket is azonnal orvosolni tudjuk:

Az első és legfontosabb, hogy irodánkban mindig legyen egy öltözet váltásruha. Tudjuk, hogy ez nem minden munkahelyen könnyű, de ha van egy asztalunk, akkor ott már el tudunk tenni valahová egy alapdarabnak számító szoknyát/nadrágot és egy egyszerű blúzt/inget, ami kihúzhat a szorult helyzetből.

Ugyanez a helyzet akkor is, mikor utaznunk kell egy fontos értekezletre vagy ügyfélhez. Manapság a női táskák egyre nagyobbak, így elfér bennük legalább egy blúz. A férfiak esetében is ez a helyzet, úgyhogy egy inget nem árt betenni tartalék gyanánt.

Az alapvető és elcsépeltnek számító tartalékruhán kívül vannak még megoldások. Például ha kávéfolt kerül a ruhánkra, azonnal itassuk fel valamivel és langyos vízzel öblítsük ki a textíliát.Nyilván nem minden irodában van mód arra, hogy a felsőnk megszáradását valamilyen eldugottabb helyen megvárjuk, így az is megoldás, ha tiszta, vizes szivaccsal óvatosan megpróbáljuk magunkon “kimosni”. Nyáron aránylag hamar megszárad, télen a fűtés segíthet sokat, azonban az átmeneti időszakban nem árt ha beállunk a késszárító alá.

Amennyiben van kéznél só, esetleg tej, ezeket is alkalmazhatjuk öblítés előtt., amennyiben van időnk ezzel foglalatoskodni. Ahhoz, hogy a só kifejtse hatását, legalább 10 percre a ruhán kell hagyni, majd ezután kiöblíteni. Ha gyorsak vagyunk, egészen jó eredményeket érhetünk el. A fehér ruha a legkényesebb, de a piros színű textíliákból is nehéz teljesen eltávolítani a foltot. Sőt, ez inkább anyagfüggő.

A folt, mely a ruhára kerül, könnyedén kerülhet az iroda padlójára, szőnyegére, dolgozóasztalra is. A leghatékonyabb és legigényesebb megoldás az azonnali feltakarítás, ám amennyiben már csak az odaszáradt foltot vesszük észre, jöhet az irodatakarítás.