kutya irodaAz elmúlt évtizedben a kutyabarát boltok és vendéglátóhelyek mellett megjelentek a kutyabarát munkahelyek, köztük a kutyabarát irodák is, főleg Budapesten. A takarítócégek számára szükségessé vált az ilyen irányú fejlődés, mind takarítási módszerek, mind eszközök, mind kollégák tekintetében. Hogy jó ötlet-e házi kedvencünket magunkkal vinni a munkába, ha csak nem munkakutyáról van szó, arról hosszan lehetne vitatkozni, de tény, egyre többször futhatunk össze négylábúakkal az irodákban is. Ez szociális kérdések mellett higiéniai problémákat is felvet, valamint újabb érv a rendszeres, profi irodatakarítás mellett.

A kutya jelenlétéből eredő konfliktusokról sokat lehetne írni, vannak, akik agyrémnek tartják, hogy egy munkahelyen kutyák szaladgáljanak, még akkor is, ha az nem egy szerelőüzem, hanem egy családias hangulatú iroda. Mások éppen ellenkezőleg látják a kérdést, és úgy vélik, az ember legjobb barátjának az íróasztal mellett is ott lehet a helye, és a munka is jobban megy, ha családias a légkör, márpedig igazán családias egy kutyától lesz. Persze nem mindegy, hogy egy alkalmazott, vagy a főnök állít-e be egy szép napon a kedvencével a munkahelyre. Előbbit valószínűleg gyorsan hazaküldenék, utóbbinál viszont csak a legmerészebb kollégák mernék helyteleníteni az eb jelenlétét. A kérdés parázs indulatokat kavarhat, de most csupán a higiéniai, tisztasági aspektusára koncentrálunk.

kutya barát iroda

Bár sokan teljes jogú családtagnak tartják a kutyákat, azt nekik is el kell ismerniük, hogy azok legjobb esetben is olyanok, mint a kisgyerekek. Ragaszkodóak, sokat játszanak, és sokat alszanak, széthordják a dolgokat, mindent a szájukba vesznek és megrágnak, néha saras lábnyomokat és piszkot hagynak maguk után és időnként kifejezetten szeszélyesek. Neves etológusunk, Csányi Vilmos szavait idézve, a kutyák szőrös gyerekek. Éppen ezért a gondozásukat is hasonlóan kell végezni, mint a gyerekekét. Egy kutyabarát irodában nem elég csak takarítani, nagyobb gondot kell fordítani a fertőtlenítésre is. Tetszik vagy sem, a kutyák növelik bizonyos fertőzések kockázatát, és szőrük allergiás reakciókat válthat ki egyeseknél. Ezekre fokozottan ügyelni kell az irodatakarítás során. Még a tiszta, ápolt kutyák mellett is megjelenhet a jellegzetes kutyaszag, és ha összenyálazzák a bútorokat, azokat külön meg kell tisztítani utánuk. Alapszabályként elmondható, hogy a lakástextíliák használata kutyabarát irodákban nem szerencsés, hiszen ezekből sokkal nehezebb eltüntetni a kutya különféle nyomait. Részesítsük előnyben a könnyen tisztítható padlót és bútorokat, valamint, ha lehet, mellőzzük a szőnyegeket. Ha meg akarjuk kímélni bútorainkat, cipőinket a rágástól, akkor szerezzünk be megfelelő játékokat, kutyarágókat. A legkényesebb kérdés a kutyapiszok problémája, amelynek eltakarításához nem csak a kedv, de egy munkahelyen sokszor az idő is kevés. Mégis nagyon fontos, hogy ne várjuk meg ezzel az irodatakarítást végző cég munkatársait, még akkor sem, ha azok naponta jönnek takarítani, hanem azonnal távolítsuk el a kutya ürülékét, vizeletét. Nem csak azért, mert az nagyon zavaró, hanem azért is, mert ha úgy marad, akkor a kutyában az a meggyőződés alakul ki, hogy ez így természetes és ő nyugodtan végezheti a dolgát bárhol, bármikor. Rendszeres sétáltatással egyébként ez a gond elkerülhető.

kutya az irodában

Rendesen tartott, jól nevelt kutyával gyakorlatilag nem lesznek higiéniai problémák egy irodában sem, de ha házi kedvencünket a munkahelyre is rendszeresen magunkkal visszük, ne felejtsük el erről tájékoztatni a rendszeres irodatakarítást végző cég alkalmazottait, hogy külön gondot fordíthassanak a szükséges fertőtlenítésre.