A krómozott felületű berendezések, króm tárgyak nagy népszerűségnek örvendenek. Nem csoda, hiszen nagyon mutatósak tudnak lenni, valamint ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. Ám mindez csak akkor igaz, ha megfelelően tisztítjuk és ápoljuk őket. A króm tisztítása nem bonyolult feladat, azonban néhány szabályt fontos betartani, ha hosszútávon meg szeretnénk őrizni a csillogó króm felületek szépségét. Most hoztunk néhány tippet és szabályt, melyeket megfogadva, betartva a króm felületek csodásak lesznek még 5 év múlva is.

krom_tisztitas

Amit semmiképpen se tegyünk krómfelületeinkkel

  1. Dörzsölős eszközök és szemcsés állagú tisztítószerek kerülése
    A krómot nem szabad dörzsölni. A csodálatos, tükörsima felület csak akkor marad meg, ha nem érintkezik fémdörzsivel, a mosogatószivacs dörzsfelületével, drótkefével vagy épp szemcsés felülettisztító szerrel. A rendszeres takarítás segít elkerülni a durva megoldások szükségességét, ezért fordítsunk mindig időt a króm felületek áttörlésére!
  2. Durva tisztítószerek kerülése
    A nem szemcsés, de maró hatású, durvának minősülő tisztítószerek, vegyszerek mattá teszik, megrongálja a króm bevonatot. A sósav például a krómmal való érintkezés első pillanatában kikezdi a felületet és visszafordíthatatlanul leoldja. Használjuk mindig a leggyengédebb, legtermészetesebb tisztítószereket és finom anyagú eszközöket, hogy a króm tökéletesen csilloghasson. A durva vegyszerek mellőzése egyébként is fontos, mivel óriási ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után velük. Ezen kívül rendszeres takarítás esetén egyáltalán nincs szükség rájuk.
krom_takaritasa

Kiváló megoldások krómozott felületek ápolására

  1. Ecet vagy citromlé: Az ecetet és a citrom levét régóta használjuk vízkőoldásra. A különböző vízkőoldókkal szemben e két konyhai folyadék környezetbarát, és krómbarát, azonban rendkívüli hatékonysággal oldja le a vízkövet bármilyen felületről. Még a makacs, hosszú időn keresztül rakódott, masszív, vastag vízkő is eltávolítható velük. Rendszeres takarítás esetén egyszerű ecetes vagy citromleves ruhával való áttörléssel a vízkőcseppek maradéktalanul eltűnnek.
  2. Szalmiákszesz: A króm nagy előnye az egységes csillogása, mely tükörsima felületéből fakad. Amennyiben szeretnénk, hogy folyamatosan a lehető legtökéletesebb ragyogást kapjuk, töröljük át krómozott felületeinek szalmiákszesszel. Ez az anyag az ecethez és a citromléhez hasonlóan természetes, környezetbarát, valamint nagyon hatékony. Plusz tipp: Tükrökhöz és lencsékhez is használhatjuk.
  3. Alkohol: Az alkohol szintén fényesítő valamint fertőtlenítő hatású, ezért a krómfelületek tisztításában nagy szerepet kaphat. Érdemes gumikesztyűben dolgozni vele.
  4. Kóla: Bár jobb kerülni a petpalackos, cukros, szénsavas üdítőitalok fogyasztását és vásárlását, ha mégis van otthon kóla, a krómfelületeket is megtisztíthatjuk vele. Ráadásul lefolyóinkkal is csodát tud tenni, ahogy az ecet és citromlé is. Használata egyszerű, csak töröljük át kólába mártott ruhával a krómot és már ragyoghat is tovább.

A szépen ápolt, megfelelően tisztított króm sokáig lakásunk, munkahelyünk dísze lehet. Érdemes rendszeres takarítás során vízkőteleníteni, hogy mindig csupán pár mozdulatba kerüljön eredeti fényét visszaállítani.