A közös területek takarítása és kezelése a COVID-19 alatt más hozzáállást igényel, mint a járványmentes időkben. Sokkal nagyobb körültekintésre és alaposságra van szükség. Ezek mellett számtalan új tényező, más nézőpont is felkerült a listára, mely alapján a megfelelő eljárásokat és intézkedéseket határozzuk meg. Egy iroda, munkahely, közület közös területeinek használatára alapvetően vonatkoznak bizonyos egészségügyi szempontból fontos jogszabályok, ám a koronavírus megsokszorozta ezeket.

Cikksorozatunk első része a közös terek használatára vonatkozó új szabályok felállításának szempontjait listázza. Mondhatjuk, ezek tippek az irodavezetők, intézményvezetők, takarítók, takarítócég vezetők számára is. Ezek a magyarázatokkal ellátott tippek, szempontok jól jönnek még a közös terek használóinak is, hiszen átláthatják a megfelelő működést és az ellenállók is könnyebben fogadják el, majd tartják be az új rendet, ha tisztában vannak a miértekkel és a következményekkel.

kozos_teruletek_takaritasa_covid

Milyen és mekkora forgalmat bonyolít le az adott közös terület?

Minden vállalkozás, iroda, közület, munkahely stb. másként működik és más-más az átmenő forgalma. A COVID-19 második hullám már nem ijesztette meg annyira a szabályhozókat, hogy visszaállítsák az első hullám intézkedéseit. Így sokmindenről magunknak érdemes gondoskodni.

  1. A napi forgalom egyenletes eloszlású vagy bizonyos napokon, napszakokban, órákban koncentráltabb, nagyobb, melyeket „lézengő” periódusok követnek?
  2. Csak az alkalmazottak lépnek be és ki vagy külsősök, megrendelők, partnerek, ügyfelek stb. is használják a közös területeket?
  3. Veszélyeztetettnek minősülő személyek (idősek, immunhiányosak, betegek, sérültek) is látogatják a területet?

A forgalom eloszlása azért lényeges, mert így határozható meg a takarítás, fertőtlenítés dinamikája. A nagyobb forgalom, nagyobb tömörülés után azonnali, jelentősebb fertőtlenítésre van szükség. Sokkal könnyebb és a fertőzés megelőzésének szempontjából is hatékonyabb a csökkent forgalmú időszakokban fertőtleníteni, mielőtt és miután lezajlottak a nagyobb tömörülések. A külsősök, nem csak munkatársak által látogatott közös helyiségek tisztítására pontos szabályok vonatkoznak. Emellett értelemszerűen sűrűbb fertőtlenítésre van szükség ott, ahol „idegenek” is járnak, és ki tudja honnan érkezett, kivel érintkező személyek is tartózkodhatnak.

veszélyeztetettek_covid-19

A veszélyeztetettek hatékony védelme a COVID-19 alatt

A közös helyiségek takarítása a koronavírus ideje alatt sokkal sűrűbben szükséges és mindig teljeskörű fertőtlenítéssel egybekötött tevékenység abban az esetben, ha a helyiséget veszélyeztetettek is látogatják. A koronavírus fertőzésnek jobban kitett embertársaink védelme érdekében a takarítások sűrűségét nem csak a forgalom nagysága alapján kell meghatároznunk, hanem őket is figyelembe véve a közös területek takarítását a kisebb forgalmú időszakokban is éppoly gyakorisággal érdemes végeznünk, mint a nagyobb tömörülések óráiban.