Irodatakarítás során sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, amivel a legtöbb háztartásban is szembesülhet bárki, mikor megmozdítja székét. Legyen szó gurulós lábú irodai székről vagy egyszerű, négy lábon álló étkezőszékről, a lábak alatt vagy a kerekeknél összegyűlik a kosz. Ez a kosz porból, szöszökből, esetenként hajszálakból tevődik össze és néha nagyon csúnya plusz talpakat képez ülőalkalmatosságunk lábainak alján.

A széklábak mindent összeszednek. A talajra hullott por, szösz, hajszál és egyéb apró, könnyed szennyeződések a padló egyéb részein nem gyűlnek fel olyan koncentráltan, mint a sokszor mozgatott székek lábai alatt. A mozgatás során a kisebb szennyeződésekhez újabbak kapcsolódnak. A szék vagy akár fotel egy kicsit odébb téve, újabb piszkos talajra nyomdik saját súlyával, így a minimális vagy kevésbé minimális piszok rátapad.

Mivel a széklábak alját viszonylag ritkán tisztítják, nagymennyiségű kosz gyűlik össze rajta, ami sokszor már kikandikál a láb alól. A nagyobb szöszök, hajszálak és azokba kapaszkodó újabb szösz adagok pedig egyenesen szerte szét lógnak a székek lábai, kerekei között. Irodatakarítás szempontjából is elég sarkalatos kérdés ez, hiszen hiába tiszta az iroda, ha a székek lábai körül egy lapátra való szemetet tudnánk összeszedni. Ezeket a szösztengereket húzzuk jobbra, balra, ezek gurulnak és csomósodnak az irodai, úgynevezett főnökszékek alatt és nagyon csúnya végeredményt produkálnak.

Irodatakarítás és széklábak

Természetesen az általunk végzett irodatakarítás mindenre kiterjed. A széklábak alól kiszedjük a „túllógó” szöszöket, makulátlan végeredményre törekszünk. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a napi takarítás során minden székláb alját és minden kereket alaposan áttisztítunk. Erre sem idő, sem kapacitás nincs. Azonban a nagytakarítások vagy heti takarítások során ezekre is odafigyelünk. Természetesen külön kérésre bármikor takarítunk irodai széklábat, ahogy külön, egyedi megbeszélés tárgyát képezi lényegében az egész irodatakarítás.

forgószék alátét pvc

Hogyan kerülhető el, hogy a széklábak „beszőrösödjenek”?

A székek lábain sokszor olyannyira eldurvul a helyzet, hogy szinte bundásnak tetszenek legalul. Roppant kellemetlen látvány, de elkerülhető. Rendszeres irodatakarítás a megoldás, hiszen tiszta talajon nincs mit összeszednie a széktalpaknak, kerekeknek. Igaz, hogy a napi munka, mozgás során úgyis kerül por és szösz a talajra, hosszúhajú munkatársak esetén hajszálak is, azonban a székláb piszkolódása igenis mérsékelhető a naponta történő alapos irodatakarítással.