A napokban egyre nagyobb pánik alakul ki a koronavírus kapcsán. Magyarországon még nem regisztráltak betegeket, ám a világ több pontján is történtek megbetegedések. Vannak, akik pánikolnak, vannak, akik elbagatelizálják, de minden vírust, betegséget érdemes legalább annyira komolyan venni, hogy megtegyünk minden tőlünk telhetőt az elkerülése érdekében.

koronavirus_ellen

Az orvosok egyszerű tanácsokat adtak a koronavírus elkerülésére, melyek megfogadásával állítólag biztosan távol tarthatjuk magunktól. Ha munkahelyről, közintézményről, közterületekről stb van szó, ahol naponta sok ember fordul meg, méginkább körültekintőnek kell lenni. Nem elég csupán személyes higiéniákra odafigyelni, de az adott hely üzemeltetőjeként, tulajdonosaként, vezetőjeként és dolgozójaként gondoskodni kell arról, hogy folyamatosan biztosíts a megfelelő higiéniát. A megfelelő takarításra vonatkozóan törvényi szabályozás is él, így pontosan tudhatjuk, mit és hogyan kell megvalósítanunk. Most, hogy a világot megrémítette a koronavírus, azaz annak egyik fajtája, érdemes méginkább körültekintőnek lenni. Pánikolni nem kell, hiszen országunkban még nem ütötte fel fejét a baj és mindenki azon igyekszik, hogy megállítsák a terjedését, de azzal nem veszíthetünk, ha fokozottan odafigyelünk az állandó higiéniára.

koronavirus

Hogyan kerüld el a koronavírust?

Az orvosok a következőket javasolják a koronavírus elkerülésére, ha személyes higiéniánkról van szó:

  1. Rendszeres, alapos kézmosás forróvízzel: Ha bármihez hozzányúlsz, semmiképpen nem érint meg magad. ne vakard meg a szemed, ne nyúlj a szádhoz, de még a másik kezedet se fogd meg! Egy kézzel kapaszkodj a buszon, ugyanazzal a kezeddel nyisd az ajtót stb, aztán amint lehetőséged van megmosni, légy alapos. 30 másodpercig, bő forró vízzel és sok szappannal moss kezet.
  2. Ne használd a meleglevegős kézszárítót! Töröld a kezed kéztörlőbe vagy saját zsepidbe, de semmiképpen ne használj kézszárítót! ha nem otthon vagy, törölközőt se!
  3. Kézfertőtlenítők: Az alkoholos kézfertőtlenítők sokat segíthetnek. Ha teheted, minden eset után, mikor meg kellett fognod valamit (korlát, kilincs, bevásárlókocsi stb) használd a kézfertőtlenítőt!
  4. Szájmaszk: Magyarországon elég furán nézne ki, ha szájmaszkban szaladgálnánk, de a vírus esetlegesen itt is felüti fejét, már senki nem fog kinevetni érte.
  5. Kerüld a nyilvános helyeket: A legfontosabb, hogy ha lehet, ne mozdulj ki néhány napig, amíg ki nem derül, hogy merre alakulnak a dolgok. Az iskolán, munkahelyen kívül igyekezz inkább otthonod védelmét választani. A boltba járásnál is okosabb, ha a kerülöd a nagy szupermarketeket, de egy nagybevásárlással is jól jársz és akkor egy hétig sem kell boltba menned.

Ne pánikolj, a jelenlegi állás szerint nem vagyunk veszélyben, azonban már csak az aktuális influenzaszezon miatt is érdemes megfogadni ezt a 4 szabályt. Sőt! Tudod, mit? A kézmosás, a dolgok megtapogatásának elkerülése egész évben segít elkerülnöd számos fertőzést.

Hogyan védekezz a koronavírus ellen munkahely esetén?

Munkahely, iroda, raktár stb esetén a hely higiénikusan tartása érdekében rendszeres fertőtlenítő takarítás szolgáltatást kérhetsz. Egy megbízható takarítócég makulátlanra takarítja irodád minden pontját. Azonban ez önmagában nem lenne elég, mert a napi forgalom során a kilincsek, karfák, eszközök, mosdó, irodai konyha stb. folyamatosan koszolódik és bár még mindig hangsúlyozzuk, hogy nincs ok pánikolni, a folyamatos fertőtlenítés most igazán jól jön. A korlátokat, kilincseket napjában több alkalommal töröld vagy töröltesd át fertőtlenítővel és az irodai konyhát, mosdót is tisztítsd át, forgalmuktól függően naponta többször.

Ha irodádban, az általad üzemeltetett, használt helyen fújós kézszárító van, tegyél ki inkább papírtörlőt, lehetőség szerint zárható falitartóba és a kézszárítót helyezd üzemen kívülre.

Nagyon fontos odafigyelni a higiéniára. A fertőtlenítő tisztítás, a rendszeres irodatakarítás mindig fontos, azonban ilyen helyzetekben, akár csak egyszerű influenzajárvány esetén is, fokozottan kell vigyázni. Óvjuk magunkat és egymást is!