irodatakarítókA környezettudatos energiagazdálkodás és hulladékkezelés évről évre egyre elfogadottabbá, és egyre inkább követendő példává válik. Bizonyos körülmények között kötelező is bizonyos környezetvédelmi előírások betartása. Nem csak otthon, de a különböző munkahelyeken, így az irodákban is jól tesszük, ha vigyázunk környezetünkre. Bár nem elsődleges szempont, de ez a rendszeres irodatakarítás szempontjából is hasznos.
A rendszeres irodatakarítás Budapesten éppúgy, mint vidéken egyaránt kiterjed a hulladék kezelésére és a szemét eltüntetésére is. Az irodák nagy részén már szelektíven gyűjtik a hulladékot, külön a műanyagot, külön a papírt, valamint külön a fém- és üveghulladékot. Néhány kifejezetten környezettudatos iroda még arra is lehetőséget biztosít, hogy a feleslegessé vált elemeket, vagy akár használt sütőolajat erre kialakított gyűjtőkben helyezhessék el az alkalmazottak. Az irodatakarítást végző cég takarítói a szelektíven gyűjtött hulladékot természetesen elkülönítve szállítják el az irodából, és gondoskodnak arról, hogy elkülönítve is kerüljenek a hulladék feldolgozó- és kezelő telepekre.

 
Nem csak a szelektív szemétgyűjtéssel járulhatunk hozzá környezetünk megóvásához. Talán ennél is fontosabb az energiatakarékosság. Ne pazaroljuk az elektromos áramot, használjunk energiatakarékos izzókat és alacsony fogyasztású készülékeket, és ha lehet, pihentessük őket! Ha huzamosabb ideig nem használjuk a számítógépet, akkor helyezzük alvó módba, és kapcsoljuk ki a monitorokat is, ha nincs rájuk szükség. Előfordul, hogy az irodatakarítást végző személyzet azt tapasztalja, hogy a lámpák égve, a számítógépek pedig bekapcsolt állapotban maradnak éjszakára is, ami nem csak élettartamukra nézve káros, de energiapazarlás is. Nem csak az elektromossággal, de a vízzel is szükséges lenne takarékoskodni. Tiszta vízből egyre kevesebb van a Földön, és az élet fenntartásának ez a nélkülözhetetlen eleme egyre nagyobb kincsünk. A vízzel nem csak közvetlenül, de közvetve is takarékoskodhatunk, oly módon, hogy vigyázunk környezetünk tisztaságára és nem hagyjuk megszáradni a különböző helyekre került nedves, ragacsos szennyeződéseket. Például, ha az asztalra kilöttyent kávét, teát, üdítőt azonnal feltöröljük, akkor a szennyeződés eltüntetéséhez elég egy papírtörlő, de ha hagyjuk megszáradni, akkor eltávolításához már vízre és tisztítószerekre lesz szüksége az iroda takarítóinak. Ugyanez igaz az ételmaradéktól ragacsos szeméttároló edényekre, kukákra is.
Természetesen az iroda teljes körű kitakarítását nem befolyásolják az efféle kellemetlenségek. Egy professzionális irodatakarító cégnek nem jelenthet gondot a legelavultabb szemléletű iroda makulátlanná varázsolása sem, de ha óvni szeretnénk környezetünket, akkor ügyelünk az ilyen apróságokra.