A könyvespolc takarítása főleg portalanítást jelent, azonban időnként, nem feltétlenül a heti takarítás részeként, de fontos lemosni a polcokat és felfrissíteni az összenyomódott könnyveket. A házi könyvtár méretétől függően előfordulhat, hogy a könyvespolc egy külön munka az általános takarítások és nagytakarítás mellett. Annak, akinek jelentős mennyiségű könyv sorakozik polcain, vagy akár egész könyvespolc-rendszerrel rendelkezik, nagy falat lehet ennek folyamtos rendben tartása. Nézzük, miként lehet hatékonyan menedzselni mindezt!

A könyvespolc takarítás nehézségei

konyvespolc-takaritas

A könyvepolc takarítás a portalanítás köré szerveződik, mivel a  könyvek színte szívják magukba a port. Míg gerincükön nem is annyira látható, de lapjaik élén, a kis eltérések okozta résekben megül a por. Hatalmas mennyiségű por, szösz halmozódhat föl egy kiterjedtebb könyvespolcon, nem csak a könyveken, de a könyvek és a polc hátfala közti részen is. Sokan tárolják úgy könyveiket, hogy gerincük mentén igazítják őket egymáshoz és a polc elülső részéhez közelebb állítják fel őket. Az így keletkezett hátsó részben rengeteg por gyűlik föl már pár nap alatt is, ám mivel a könyvepolcot viszonylag kevesen pakolják le és portalanítjkák átfogóan heti szinten, több hónap pora ülhet meg ott. Arról nem is beszélve, mennyire alkalmas helyek ezek pókok és egyéb rovarok számára. Még ott is ugyanez e helyzet, ahol a könyvespolc kínálatát viszonylag sokszor forgatják. A belső “holt tér” mindenképpen nagy porraktárrá alakul. A könyvepolc takarítás legfőbb nehézsége a hosszadalmas procedúra, mely során lepakoljuk a könyveket, áttöröljük a polcot, majd a könyveket egyesével portalanítva visszahelyezzük. Minél több a polc, annál idegtépőbb ez, ráadásul akár egésznapos elfoglaltságot is jelenthet.

Hogyan takarítsuk időhatékonyan a könyvespolcot?

konyvespolc_portalanitas

Mint ahogy azt az előző bekezdésben írtuk, a legutálatosabb a könyvek lepakolgatása, portalanítása és visszahelyezése. Ezt sajnos nehéz kikerülni, ám vannak módszerek arra, miként nyerjünk időt a takarítás hatékonyságának megőrzése mellett. A könyvespolcokat, ha szeretnénk pormentes lakásban élni, havonta egész biztosan le kéne pakolni. A könyvek egyesével történő pormentesítése nagyon hosszú ideig tarthat, de amennyiben nincs rá általános megoldásunk, hogy a szokványos heti takarításaink során kicsit ráncba szedjük őket, nem tudjuk elodázni a rendszeres könyves nagytakarítást. Sajnos a mikroszálas törlőkendők nem sokat érnek a könyvlapok élein. A szokványos porszívófejekkel sem érdemes próbálkozni, mert még akár a könyveink állapota is romolhat tőle. Azonban morzsaporszívóval vagy különleges kicsi, kefés porszívófejekkel lecsökkenthetjük a könyvespolc-nagytakarítások számát. Ráadásul a különleges kis porszívófejekhez sok esetben csomagban kapható olyan cső, mellyel még a könyvek mögötti holt térből is kiszívhatjuk a felgyűlt port. Fontos megjegyezni, hoy a padló felporszívózására is alkalams porszívók esetén az említett kicsi porszívófejek használata során szünetet kell tartani, mert a porszívó túlmelegszik, hiszen kicsi átmérőjű csővel dolgozunk.

Könyvek fektetve: A fektetve felpakolt könyvek könnyebben tisztíthatóak, könnyebben mozgathatóak és nem is szükséges oly sűrűn egyenként portalanítani őket. Igaz, hátrány, hogy nehezebb az alul lévőket olvasási célla leemelni a polcról, valamint kevésbé helytakarékos, mint a szokványos megoldás.