Itt az új év, ami mindig kiváló kezdet, legyen szó akár személyes fogadalmakról vagy az iroda újra szervezéséről, új alapelvek, új szokások bevezetéséről. Az irodatakarítás ilyenkor kiemelt fontossággal bír, a tisztaság kiváló alap.

Az irodatakarítás fontossága

Az irodatakarítás nagyon fontos része az iroda életének, hiszen rend és tisztaság nélkül nem lehet hatékonyan működni. A kosz a rendetlenség rossz hatással van a dolgozók közérzetére, a megfelelő működésre és még az üzletet is ronthatja, hiszen ha betér valaki egy rendezetlen, piszkos irodába, könnyen lehet, hogy más partner, üzlettárs vagy épp szolgáltató után néz. Nem csak az ügyfélszerzés nehezebb, de a már meglévő ügyfelek, partnerek is elpártolhatnak, ha vállalhatatlan és igénytelen munkakörnyezetet látnak ott, ahol rendnek kéne lennie.

Év eleji nagytakarítás

Az iroda nagytakarítás nem elhanyagolható és elodázni sem érdemes, mert minél tovább halogatjuk, annál komolyabb munkálattá válik. Több por, több szemét, koszosabb kárpitok és csak erős nyüstölés árán tisztítható szőnyegek, padlók. A mellékhelyiségekről, konyháról nem is beszélve, hiszen a csempék teljes megtisztítása a fertőtlenítés bizony sok időt vesz igénybe.

Érdemes év legvégére vagy legelejére időzíteni az egyik nagytakarítást, mert így az iroda (szó szerint) tiszta lappal kezdheti az évet. Ez felbecsülhetetlen értékkel bír, mivel az emberek többsége már a hétfőket is mérföldköveknek tekinti és rendszerint a fogyókúrát, a „rendezem a soraim”, a ”hatékonyabban dolgozom”, a „nem késem el többé”, a „rendet tartok a dolgozóasztalomon” és a hasonló fogadalmakat hétfőnkét vagy hónap első napján vagy épp az év első napján (nagy szilveszteri bulizás esetén a másodikon, esetleg harmadikon) kezdi el. Ehhez pedig kiváló segítség a tiszta munkakörnyezet, mely inspiráló és segít a fogadalmak betartásában.

Fertőtlenítőtisztítás

Ha nagytakarításról beszélünk, akkor a fertőtlenítőtakarítás sem maradhat ki. Egyértelmű, hogy fertőtlenítés nélkül nem lesz minden teljesen makulátlan. A mellékhelyiségek esetében a fertőtlenítőtisztítás alapvető, nem csupán az iroda nagytakarítás során, hanem annál sokkal sűrűbben. Nagyobb forgalmú iroda esetében, főleg, ahol a dolgozói és vendég mosdó nem különül el, a napi szintű fertőtlenítés szükséges, hiszen nem tudhatjuk, ki és mikor hoz be valami baktériumot, fertőzést. Nagytakarítás során viszont a konyhát, és lényegében az egész irodát kitakarítjuk és fertőtlenítünk mindenhol, ahol annak értelmét látjuk. A kilincsek, korlátok, asztalok, szék karfák és egyebek rengeteg kórokozót dédelgethetnek, ezektől fontos megszabadulni.

Tehát ha eljön a január, iktassunk be egy nagytakarítást, nem csak átlagos irodatakarítás legyen az igényünk netovábbja.