Jó tudni a szőnyegtisztításról!

Első és talán legizgalmasabb tisztázandó kérdés, hogy pontosan mit értsek a szőnyeg és kárpittisztító gépen, mert ez így nagyon általános megfogalmazás. Ez lehet szóró-szívó gép vagy éppen egy száradó-habos szőnyeg és kárpittisztító, de gondolhatunk a jó öreg egytárcsás súroló gépre is.

szőnyegtisztítás

A négy klasszikus textiltisztítási technológia a következő: programozott száraz tisztítás, száradó-habos tisztítás, textilkorongos (Bonnet) tisztítás és természetesen a samponozás.

Ezek mindegyikéhez nem csak egyetlen gép szükséges, hanem több is. Ilyenek például a hengerkefés porszívó, a száraz hengerkefés bedolgozó, az egytárcsás súrológép, a száradó-habos hengerkefés szőnyegtisztító vagy a szóró-szívó gép.

A kérdés tehát milyen technológiához keres gépet, vagy még milyen gépe hiányzik egy adott technológiához? Ha esetleg most arra gondol, hogy Ön a szóró-szívó eljárást is szőnyegtisztításnak tekinti és egy ilyen gépet akar vásárolni, és ezt nevezi szőnyeg és kárpittisztító gépnek akkor izgalmas feladat előtt állunk.

A szóró-szívó tisztítás az alacsony reakcióidő és gyenge mechanikus hatás miatt a „halottnak a csók” kategóriába sorolandó. Irodatakarító cégünkben az valljuk, hogy ezekbe a gépekbe soha nem teszünk tisztítószert, mert az pazarlás és környezetszennyezés lenne, ezeket a gépeket kizárólag az előzőleg már más eljárással meglazított, megoldott szennyeződések kiöblítésére használjuk.

Természetesen ebben a formában ez egy igen hasznos gép, főleg ha a paraméterei megfelelnek erre a feladatra. Mi ezek? Az első kérdés az, hogy jellemzően mekkora területeken kell dolgozni? 20 – 30 négyzetméteres irodákban a kisméretű gépekkel fogunk jól boldogulni de már 100 négyzetméter felett nem árt ha szőnyegtisztító automatát alkalmazunk erre a célra. Aminek ugye nagy előnye, hogy nem csak öblít, hanem egy kis jótékony mechanikus hatást is bevisz a folyamatba.

Továbbá még nagyon fontos paraméter, hogy mennyi vizet és hogy visz ki a felületre és nem utolsó sorban milyen a szívásteljesítménye. Előzőnek jelentősége az öblítés hatékonyságát befolyásolja, míg utóbbi azt az időt befolyásolya amit majd a szőnyeg szárításával fogunk tölteni. Hiszen tudja, nedves szőnyeget nem adhatunk át a vevőnek. Ezen kívül persze számit mekkora gép tartálya és az is, hogy szétszerelés nélkül után lehet tölteni vagy nem. Ilyen értelemben jól körül kell nézni a piacon, ki mit kínál és mennyiért…de még ez előtt pontosan el kell dönteni mi az amit keres és hol akarja használni.