Az irodai munka sokszor monoton tevékenység, melyet színesíteni kell valahogyan. Még a pörgősebb munkavégzéshez is jól jöhet némi kedvcsináló, hangulatjavító elem. Mi lehetne ez? Olyasvalami, ami nem köti le a figyelmet, nem kell vele foglalkozni, lehet mellette teljes erőbedobással dolgozni. Tehát a zenehallgatás.

A zenét a legtöbb ember kedveli, de ahogy az irodák is sokfélék, úgy az emberek ízlése is erős eltéréseket mutat. Van, aki hangosan szereti, van, aki halkan. Van, akik a kellemes melódiákat szereti, mások inkább az elektronikus zenében találják meg önnön ritmusukat, sőt, sokan kedvelik a hörgős metált, amivel valljuk be egy összetett társaságban sokszor „kiverik a biztosítékot.” Hogy néz ki mindez egy irodában? Ez sokmindentől függ.

Ki van jelen az irodában?

Irodatakarítás közben mi is szívesen hallgatunk zenét, ezt meg is tehetjük, amennyiben a munka jellege engedi és nem zavarunk vele másokat. Mivel sokszor mi akkor végezzük az irodatakarítás munkálatait, mikor már vagy még nincs bent dolgozó és ügyfél, nem zavarunk vele senkit. Azonban, ha egy irodába rendszeresen ügyfeleket, partnereket fogadunk, a harsány vagy szélsőséges ízléssel válogatott zene nem szerencsés aláfestő. Egészen rosszul is elsülhet egy irodai zenehallgatás, ha a betérő ügyfél más beállítottságú. Sokfélék az emberek, egyes előadók vagy zenei stílusok, sőt, még szövegek is éppúgy kelthetnek ellenszenvet és generálhatnak negatívat előítéleteket, mint ahogy össze is hozhatnak embereket. Erre érdemes ügyelni. Szintén fontos figyelni arra, hogy ha csak a dolgozók kis összetartó csapata alkotja az irodában tartózkodók tömegét, köztük sem mindenki szereti ugyanazt. Sőt, az idősebbeket sokszor zavarja az alapzaj, főleg, ha hangos. A dolgozóinkkal fontos, közölni, hogy legyenek egymásra tekintettel.

A munka jellege is meghatározza, hogy jó-e a zenehallgatás az irodában

Míg irodatakarítás közben a takarító személyzet sok esetben nem végez olyan szellemi munkát, ami kizárólagos koncentrációt igényelme, addig egyes munkavégzés esetén konkrétan tilos figyelemelterelő helyzeteket létrehozni. Egy gyári területen, bizonyos eszközökkel való munkavégzés közben, bizonyos tevékenységek alatt a zenehallgatás akár büntetést is vonhat maga után, mert balesetveszélyes. Az irodai munka csak kivételes esetben alakít ki balesetveszélyes helyzeteket, azonban a szellemi munkát végzők esetén sokszor van szükség csendre, nyugalomra a hibamentességhez. Egy irodában fontos lehet, hogy halljuk egymás szavát, pontosan értsük egymást. Bonyolultabb, részletesen közléseknél a zene nagyon zavaró lehet, félreértések okává válhat, így komoly hibákat véthetnek a dolgozók. Ha kommunikálni kell egymással, ha messziről és hangosabban adunk át egymásnak információt, ha egyszerre több dologra kell figyelni, nagyon körültekintően kell zenét választani és főleg körültekintőnek kell lenni a hangerővel. A telefonálással járó munkafolyamatok mellé szintén nem tanácsos zenét hallgatni az irodában, hiszen a telefonon való egyeztetések sokszor még zene, alapzaj nélkül is nehézkesek.  Sok esetben egyszerűen le kell mondani a muzsikaszóról.

takaritas_felmeres

Zene az irodába a kreativitásért

Nagyon sok olyan irodai környezet, tevékenység van, ami egyenesen ordít némi zenéért. A marketing ügynökségek asztalainál alkotómunka folyik, a partnerekkel való tárgyalások a partnernél vagy egy külön helyiségben történek, esetleg online. Ilyenkor a zene az irodában a kreativitást, az alkotási vágyat erősítve a munkát jó irányba befolyásolja, a kreatív dolgozókat felpörgeti, segíti kiaknázni tehetségüket. Ugyanez a helyzet olyan irodákban is, ahol a dolgozóknak van idejük egy-egy projekten megfontoltan dolgozni, önállóan végigvinni a munkafolyamatokat.

Természetesen nem vagyunk egyformák, így legyen szó bármilyen tevékenységről, három embertípussal találkozhatunk. Azzal, akit segít a zenei aláfestés, azzal, aki teljesen függetleníti magát tőle és azzal, akit gátol a munkavégzésben. Akkor van baj, mikor a két ellenpólus egymásnak feszül. Munkahelyi konfliktusok alakulhatnak ki, ezért cégvezetőként, irodavezetőként érdemes pontosan kidolgozni az irodai zenéhez való hozzáállást. Ebben figyelembe véve a dolgozók összetételét, a munka jellegét és a zenehallgatás cégre vetített fényét is.