Éghajlati övünkön a nyár egyet jelent az izzadással. Az irodák legnagyobb részében működik légkondi, de irodatakarítás során találkoztunk már olyan helyekkel, ahol a szellőztetésen vagy árnyékoláson kívül legfeljebb egy ventilátor javított a dolgozók nyári közérzetén. A légkondi még akkor sem küszöböli ki az izzadtan dolgozást, ha tökéletes hőfokra állatva működik éjjel-nappal. A munkába jutás során már a lépcsőházban, liftben az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön, esetleg az autóban már csúnyán le lehet izzadni. Így hát a dolgozók izzadtan, akár szagosan érnek be az irodába, ahol aztán a kilincstől kezdve a szék karfáján át a billentyűzetig mindenhová juthat a zsíros verejtékből.

izzadság

Miből áll az izzadság?

Az izzadság a bőr irharétegében található verejtékmirigyek által termelt savas folyadék. Legnagyobb részt víz és nátrium-klorid alkotja, ezek mellett kálium-kloridot, tejsavat és karbamidot is találunk benne. Ezen kívül számos anyag ürül még vele, mint például hormonok, butánidok és 3-metil-2-hexénsav.

Az izzadság szaga nagyon változó. Előfordulhat, hogy valaki szinte semmilyen kellemetlen szagot nem áraszt, pedig szakad róla a víz. Az ilyen emberek a „szagmentességet” nagyrészt a megfelelő táplálkozásnak és elegendő folyadékbevitelnek köszönhetik. Az átlagos izzadtságszagot az előbb említett butánidok sajtra emlékeztető kipárolgása, valamint a 3-metil-2-hexénsav maró, jellegezes aromája adja. A kimondottan ecetszagú, vagy hagymaszagot árasztó izzadás azoknak a baktériumoknak az anyagcseréjéből alakul ki, melyek a bőrön élősködve az izzadság egyes eleiből is táplálkoznak.

izzadságszag

Ha valakinek szokatlan mértékű testszaga van, akkor valószínűleg táplálkozási, emésztési és/vagy személyes higiéniabeli hiányosságra gondolhatunk. Amennyiben valakinek egyik napról a másikra megváltozik az izzadságszaga, lehet, hogy csak az időváltozás kedvez a bőrön található baktériumoknak és a megnövekedett verejtékezés jól táplálja őket vagy az étkezési szokások változtak meg. Egyetlen étkezés is eredményezhet rövid időn belül átmeneti szagváltozást. A fűszeres ételek például savanyúbb szagú izzadsághoz vezetnek.

Kell-e jobban fertőtleníteni az izzadság miatt?

Az irodatakarítás alapvető része a megfelelő fertőtlenítés. Ezt akkor is el kell végezni, ha tél van, akkor is, ha nyár. Ennek során a dolgozók vagy az iroda betérő ügyfelei által hagyott izzadtság is eltávolítható. Az viszont nagyon fontos, hogy csak a rendszeres irodatakarítás tudja kellően megtartani az irodai tisztaságot és higiéniát. A napokig teli izzadt kárpitozott székekből nagyon nehéz kiimádkozni a zsírt és a szagot, úgyhogy az izzadásos időszakokban nem az irodatakarítás minőségén, hanem a gyakoriságán érdemes változtatni.