irodai dolgozók

Irodatakarítás, higiénia és komfortézet

A rendszeres irodatakarítás az év minden időszakában lényegében ugyanazt a tevékenységet takarja, mégpedig az irodának és a hozzá tartozó helyiségeknek, valamint a bennük található bútoroknak a rendbe tételét. Az állandó rutinfeladatok mellett, mint amilyen a porszívózás, a felmosás, vagy a mellékhelyiségek kitakarítása, bizonyos időszakokban nagyobb figyelmet kell szentelni a szezonálisan jelentkező szennyeződéseknek. Tipikusan ilyen időszakos szennyeződés a téli sár és latyak, vagy a nyárfák könnyű, fehér szöszös magvai, amiket tavasszal hord a szél, akár az irodáinkba is. A nyár egyik jellegzetes szennyeződése kevésbé látványos, de nem kevésbé kellemetlen, ez pedig a mindenki által testközelből ismert izzadság.

Május végétől augusztus végéig nem ritka, hogy a nappali hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik, és hiába légkondicionált ma már az irodák túlnyomó többsége, ha az utcákon tombol a kánikula, a napon álló autóink pedig kemenceként várnak minket, akkor bizony izzadni fogunk. Az izzadság, nagyrészt a tenyerünkről, aztán rákerül a kilincsekre, tollakra, telefonokra, billentyűkre, egerekre, és végső soron mindenre, amihez hozzáérünk. Ezek a közkézen forgó tárgyak így rövid idő alatt zsíros tapintásúvá vállnak, ezért nagyobb figyelmet kell fordítani tisztításukra.

 

Izzadás, higiénia és komfortézet

Az izzadás teljesen természetes jelenség, különösen nyáron, amikor segít elkerülni a hőgutát, testünk túlhevülését. Bár a hónaljakon megjelenő verítéknek sokszor kellemetlen a szaga, a témánk szempontjából fontos, tenyéren képződő izzadság alapvetően szagtalan, főleg vizet tartalmazó folyadék, amelynek fontos szerepe van testünk hűtésében és bőrünk védelmében egyaránt. Az izzadság a vízen kívül ásványi anyagokat, főleg sót, valamint fehérjéket és enzimeket tartalmaz. Utóbbiak miatt képez idővel zsíros, opálos bevonatot az érintett területeken. Ez a maszat pedig nem csak esztétikai okokból és komfortérzetünk szempontjából kellemetlen, hanem azért is, mert kórokozók szaporodhatnak el benne. Ezért is ajánlatos időnként fertőtlenítő kendővel letörölni a szóban forgó felületeket. Az alkoholos törlőkendők mellett jól teljesítenek a hagyományos tisztítószerek is, szükség esetén pedig egy papírzsebkendő is megoldást jelenthet. Zsíros tenyérnyomok, ujjlenyomatok, izzadságból eredő maszatfoltok nem csak használati tárgyainkon keletkeznek, hanem az asztalok lapjain, a pultokon, az ajtókon, villanykapcsolókon és üvegfelületeken is. Ezen gazdátlan szennyeződések eltüntetésében jön különösen jól a rendszeres irodatakarítást végző cég, amelynek alkalmazottai gondoskodnak arról, hogy az irodában minden felület ragyogjon a tisztaságtól a legforróbb nyári időszakban is.