A rendszeres irodatakarítás nem véd a kánikula ellen, de néhány tisztasági tényező figyelembevételével könnyebben lehetünk úrrá nem csak a szennyeződéseken, de a hőségen is. A modern irodaházak többségének klímarendszere gond nélkül megbirkózik a nyári kánikulával éppúgy, mint a téli fagyokkal, egyenletesen kellemes hőmérsékletet biztosítva az irodában dolgozóknak. Számos iroda azonban olyan épületben működik, amely a nagy meleget nem tudja eléggé a falakon kívül tartani, vagy ahol a légkondicionáló működése nem megfelelő. A kelleténél magasabb hőmérséklet nem csak a dolgozók és az ügyfelek közérzetét rontja, de anyagi megterhelést is jelent.

A heti rendszerességű irodatakarítás garantáltan eltünteti a port és egyéb szennyeződéseket az irodából, de bizonyos tisztítási feladatokat nem tartalmaz, amelyekre pedig érdemes odafigyelni, különösen a nyári hőhullámok előtt. A meleg ellen a legkézenfekvőbb védelmet a légkondicionáló berendezések jelentik, amelyek segítségével akár hűvössé is tehetjük munkahelyünket. A folyamatosan csúcsra járatott légkondik azonban jelentősen megnövelik a villanyszámlát és gyorsabban is szennyeződnek, mint a ritkábban használt készülékek. A légkondicionálók időnkénti tisztítása fontos feladat, a karbantartás nélkül üzemelő készülékek zajosabbak, többet fogyasztanak, és kevésbé hűtenek.

Sokan nem szeretik a túlhűtött helyiségeket és ugyanolyan rosszul érzik bennük magukat, mint a nagy melegben. Jó megoldást jelenthet az iroda ablakainak árnyékolása redőnyökkel vagy függönyökkel. Így a helyiségek sokkal lassabban és érezhetően kisebb mértékben melegszenek föl, és így csökken a klímatechnikára helyezett nyomás is. Különösen szeles időben tűnhet frissítő megoldásnak az ablakok kinyitása, a szellőztetés, ezzel azonban többet ártunk, mint használunk. Bár a légmozgás csökkenti hőérzetünket és sokszor felfrissíti a légkört, kintről mégis sokkal melegebb levegőt hoz be az irodába, mint amilyen ott eredetileg volt. Emellett jelentős mennyiségű port, pollent is befúj a helyiségekbe, amitől azonnal tüsszögni kezdhetnek az arra érzékenyek, bár az irodatakarítás ezt a szennyeződést hatékonyan eltünteti. A szellőztetéstől jobb megoldás a ventillátorok használata, bár gyakorlatilag azok is melegítik a levegőt, az általuk keltett szél mégis kellemes hőérzetet biztosít.

irodatakaritas_poratka_piszokA meleg nem csak ránk hat

Nem csak az embereket, a gépeket is megviselheti a nagy meleg. A számítógépek belső ventillátorai is többet dolgoznak, magasabb fordulatszámon pörögnek, így, bár a processzorok hőmérséklete biztonságos marad, a gépek kifelé több hőt adnak le, egyes részeik szinte felforrósodnak. Ez természetesen igaz a hűtőgépekre is. A gépek időszakos pormentesítése sokat javíthat a teljesítményükön és csökkentheti áramfogyasztásukat is. A készülékeket emellett érdemesebb szellősen elhelyezni, az összezsúfolt gépek nehezebben birkózik meg a nagy meleggel.

Természetesen jobban bírja az irodatechnika is a nyarat, ha egy eleve pormentes, tiszta irodában üzemel, ezt pedig garantálja a rendszeres irodatakarítás.