A rendszeres irodatakarítás nyáron sem szünetel. Az év legmelegebb hónapjaiban is száll a por, gyűlik a vízkő, szennyeződnek a felületek, a padló éppúgy, mint az asztalok és a polcok lapjai, tehát az irodatakarítás nyáron sem állhat meg, az irodák, üzlethelyiségek, ügyfélterek és kiállítótermek továbbra is várják dolgozóikat és vendégeiket és így az utánuk rendet és tisztaságot varázsoló szakembereket is. A nyár azonban a nagy szabadságolások időszaka is, ez pedig kihatással lehet az irodatakarításra is.

irodatakaritas_nyaron

Izzó városok – bezárt iskolák

A frekventált, nagy forgalmat bonyolító irodák többsége városokban, sőt a belvárosokban működik. Ahol igazán sokan adják egymásnak a kilincset, ott a rendszeres irodatakarítás nem is heti, hanem napi rendszerességű munkát jelent. Nyáron azonban a csupa kő- és beton városokban hatalmas a hőség, a kánikula napjaiban az aszfalt több, mint 50 C fokos hőmérsékletre melegszik, a napfénynek kitett házfalak pedig akár 70 C fokosra hevülhetnek, szinte tojást lehet rajtuk sütni. Hiába a maximumra járatott klíma, ha az ember percek alatt szinte megfő a napon, mondjuk, amíg a parkolótól eljut a munkahelyére, vagy a hivatalba. Ráadásul sokszor a klíma is kevésnek bizonyul, nem beszélve azokról az intézményekről, ahol nincs is légkondicionálás. Nem csoda, hogy a forró városokból, aki teheti, vidékre, vízpartra vagy a hegyekbe menekül. Nem véletlenül a nyár a nagy szabadságolások időszaka, nem csak a piaci alapon működő munkahelyeken, de a hivatalokban is.

A szabadnapokra az iskolai nyári szünet miatt is szükség van, ilyenkor otthon vannak a gyerekek, és azok a kisgyerekes szülők, akik nem tudják őket a nagyszülőkhöz vagy nyári táborokba küldeni, kénytelenek ilyenkor kivenni szabadságuk nagy részét. A fentiek következtében az üzleti élet is visszafogottabb a nyári időszakban, leszámítva persze a vendéglátóipart. Ezért számos iroda is szünetelteti nyitva tartását a nyári hónapokban, közös megegyezéssel hetekre bezár. Ez természetesen az irodatakarítást is érinti.

irodatakaritas_nyar

Rendszeresből alkalmi irodatakarítás

Természetesen egyáltalán nem szükséges irodatakarítás egy bezárt iroda esetében, azonban ilyenkor sem árt figyelni bizonyos apróságokra, illetve érdemes észben tartani, hogy az irodai vakáció alkalmat adhat, mondjuk a hely felújítására, kifestésére is, illetve a légkondicionálók tisztítására, avagy egy nyári nagy irodatakarításra. Ha a bezárt helyiségekben szobanövények is vannak, azok locsolásáról is gondoskodni kell. Ha időnként mégis kinyitja valaki az irodát, utána valószínűleg ugyanúgy szükség lesz irodatakarításra. De a legjobb, ha ilyenkor gondoskodunk a nagytakarításról, beleértve az ablaktisztítást, a függönyök kimosását és a kárpittisztítást is, hiszen ilyenkor szabad tere nyílik a tisztasági szakembereknek, és munkájuk nem zavarja az iroda dolgozóit is. Lehet forró a beton, tombolhat a kánikula, az irodatakarítás nyáron sem áll meg.