Irodatakarítás szempontjából a szőnyegtisztítás, a kárpittisztítás, a textíliák tisztítása az egyik legkomplikáltabb feladat. Ezek az anyagok könnyen piszkolódnak, nehezebben tisztíthatók, mint a fa, fém, üveg vagy műanyag tárgyak, felületek. A port hatékonyan magukban tartják, szálaik közül nehéz kitisztítani. Arról nem is beszélve, milyen gyorsan ivódik beléjük a kiömlött kávé vagy bármilyen más, nedves, folyékony anyag. Az irodában ez sajnos könnyen megtörténhet.

szonyegtisztitas

Szőnyegtisztítás kézzel vagy géppel?

A szőnyegtisztítás a nagyobb irodákban, munkahelyeken általában nem az otthoni megoldásokkal történik. Azonban egy családias kis lakásirodában nagyon sokszor mégis úgy takarítanak a dolgozók, mint saját lakásukban. Tisztítószer, kefe, vödör. nagyjából ennyi a legegyszerűbb, ugyanakkor koránt sem hatékony módszer. Ennél pár fokkal jobbak a szőnyegtisztító habok, de a különböző száraz-nedves porszívók már valóban tudnak segíteni egy-egy jelentősebb szennyeződés eltávolításában.

Rengeteg, textiltisztításra alkalmas gépezet közül lehet válogatni. Otthoni használata éppúgy nagy választákban találunk ilyesmit, mint ipari használatra. ha takarítócég végzi az irodatakarítás munkálatait és azon belül a kárpittisztítás is feladata, akkor minden bizonnyal valamely hatékony, ipari felhasználásra kifejlesztett kárpittisztító gépet fogja bevetni. Kisebb irodák eseték, ahol valószínűleg kisebb szőnyegek kapnak helyet, elegendő tud lenni egy ipari porszívó nedves, kárpittisztító funkcióval. Ez jellemzően a 20-30 négyzetméter körüli irodákban működik. Nagyobb irodák esetén már szőnyegtisztító automatát érdemes használni, mely elfogadható idő alatt hatékonyan tisztítja a szőnyegeket, miközben legtöbbje a szőnyeg szálainak „felborzolásában” is jeleskedik, tehát a letaposott vagy leragadt szálak is úgy fognak állni, mint új korukban.

szonyegtisztitas

Milyen gyakran kell szőnyeget tisztítani?

A szőnyegtisztítás gyakorisága függ a szőnyegen átmenő forgalomtól, a hely jellegétől és a szőnyeg típusától is. Ha a szőnyegeken sokan járnak, ha az irodában lehet ételt-italt fogyasztani, ha sokan jönnek be az utcáról, valószínűleg a szőnyeg egy nap alatt jelentősen piszkolódik. ilyenkor a napi takarítás során a szőnyeg is alaposabb tisztításnak lesz alávetve. A bolyhosabb, kényesebb anyagú szőnyegen, főleg ha azok világos árnyalatúak minden azonnal meglátszik, így ezek még csekélyebb megterhelés mellett is igényelhetik a napi kisebb vagy átfogó takarítást.

A szőnyegek tartósságának nem tesz jót a mindennapos procedúra, így intenzív használat mellett rövidebb élettartamot hoznak. Érdemes jól átgondolni, hogy szeretnénk-e szőnyeget az irodába. nagyon szép, igényes és mindenképpen stílusos tud lenni a jól kiválasztott szőnyeg. ha mindig tisztán várja az ügyfeleket. Koszosan viszont a legdrágább, legkülönlegesebb szőnyeg sem fog pozitív benyomást kelteni. Sőt! Nagyon sokat ront a legtisztább, legreprezentatívabb irodabelsőn is egy foltos vagy már láthatóan túlhasznált szőnyeg.