Az irodai függöny tisztítása sarkalatos pontja az irodatakarítás egészének. Sok irodában hasznának függönyöket, melyek jelentős porfogók, gyorsan koszolódnak. Nyilvánvalóan nem lehetséges napi szinte új irodai függönyt feltenni, de ugyanolyan gyakori cserére lenne szükség, mint amilyen időközönként otthon „megérik” a függönycsere. Kivitelezhető ez? Természetesen, csupán odafigyelésre van szükség.

Jó-e az irodába a függöny?

Számos iroda, sőt, már számos magánlakás is inkább reluxát vagy egyéb sötétítő, belátást gátló megoldást használ függöny helyett. Ennek némileg a divat, némileg pedig a tisztántartási problémák az okai. A függöny szükségszerűen rendkívül jelentős porfogó. Porosodása részben esztétikai, részben pedig tisztasági kérdés. A poros függöny rendkívüli mértékben rontja az iroda levegőjének minőségét. A kívülről beáramló szmogot, port, levegőben szálló szennyeződéseket csupán egy bizonyos mértékig szűri. Miután anyag telítődik, a legapróbb levegőmozgás is port juttat az iroda levegőjébe, ezzel rontva annak minőségét. Az irodai függöny felületéről bejutó por, szöszök leülepednek a polcokon, asztalokon. Ez utóbbi jelenség ellen sajnos függönnyel és anélkül is nehéz felvenni a harcot, ám a rendszeresen cserélt irodai függöny talán egy kis javulást hoz. Az irodai függöny tisztítása nagyon fontos és ez az, ami befolyásolja, hogy való-e ilyen helyekre függöny vagy sem. Ezen kívül természetesen az egyéni ízlés szól bele a választásba, valamint a praktikum.

reluxa, redőny takarítás

Okozhat-e higiéniai gondokat a koszos függöny?

Igen. A koszos, ritkán mosott függönyök ideális élőhelyet jelentenek a poratkák számára. Az emberek jelentős része allergiás a porra. Tulajdonképpen a porallergia nem más, mint a poratka ürülékével szembeni erős intolerancia a nyálkahártyán. Így amennyiben az irodai függöny tisztítás elmarad, ritka vagy egyáltalán nem jellemző, az irodai munkatársak között könnyen lehet, akinek súlyos gondokat okoz a helyzet. Ráadásul nem biztos, hogy kiderül, mi rontja ily mértékben a közérzetet.

Milyen időközönként mossuk az irodai függönyt?

A függönytisztítás az irodában legalább havonta esedékes, de nagyforgalmú út mellett lévő iroda függönyeit érdemes inkább kéthetente lecserélni. Mini, néhányfős, családias iroda esetében saját dolgozók segítségével is megoldható a függönycsere és a piszkos függöny mosodába vitele. Esetenként az iroda tulajdonosa vagy a recepciós, esetleg valamelyik kolléga önmaga is vállalhatja a függöny kimosását. Találkoztunk már ilyen megoldással, egyes munkahelyeknél ez működőképes, de legtöbben mégis inkább takarítócéget bíznak meg vele vagy mosoda szolgáltatását kérik, akár a függöny leszerelésével együtt is.

Az irodai függöny tisztítását esetenként megoldhatja takarítócég is, ám az irodatakarítás alap munkálatai közé nem tartozik a függönyök mosodába vitele.