A munkakörülmények hatalmas befolyással vannak az eredményességre és a fluktuációra. Ha egy iroda megfelelő munkakörülményeket biztosít, hozzájárul a dolgozók kiegyensúlyozottságához, segít megtartani a munkakedvet és segít az cégnek megtartani a munkaerőt. Ellenben, ha egy iroda kényelmetlen, alapvető hiányosságokkal bír, a dolgozók feszülten, diszkomfortérzettel nem fognak megfelelően teljesíteni és lehetőségeikhez képest mihamarabb jobb lehetőségek után néznek.

A mosdó megléte és állapota, a tisztaság és a nyugalom elengedhetetlenek egy munkahelyen. Ahol nincs mód az ilyesfajta szükségletek kielégítésére, ott a munkakörülmények elfogadhatatlanok, sőt akár szabályszegésnek is minősülhet a munkáltató részéről. A kávéfőzésre, ételtárolásra és melegítésre, annak nyugodt elfogyasztására alkalmas megoldásokat szintén biztosítani kell. Sajnos irodatakarítás során sokszor találkozunk kisebb és nagyobb hiányosságokkal.

A dolgozók igényeinek kielégítése hosszútávon kitűnő befektetés, míg az alapvetőségek hiánya szélsőséges esetben a cég leépüléséhez is vezethet. A munkát emberek végzik, akiket meg kell fizetni, akiknek élhető munkakörülményeket kell biztosítani, akiket meg kell becsülni. Jelenleg a jó munkaerő olyan irodákban helyezkedik el, amelyek több plusz tudnak biztosítani. Középszerű vagy alacsony minőségű munkaerőt könnyű találni, azonban még az ők is megkövetelnek bizonyos dolgokat, melyek hiányában távozni fognak.

Emberi alapszükségletek egy irodában

Az ember anyagcsere útján tartja fönn magát. Tápanyagot kell bevinnünk, amit energiává alakítunk. Lélegzünk, mivel az oxigén a létünk egy alapja, nélküle bírjuk a legkevesebb ideig, bár a gyöngyhalászok akár 10 percet is kibírnak egy levegővétellel, de irodai dolgozóként az állott levegő vagy poros levegő okozta légszomj pillanatok alatt diszkomfortérzetet kelt, frusztrációt okoz, csökkenti a koncentrációt, tompít, álmosít.

boldog irodai dolgozók

Az anyagcseréhez hozzátartozik a méreganyagok, a fel nem használt táplálékmaradványok kiürítése is, így nem lehet senkitől elvárni, hogy WC nélküli irodában dolgozzon. A mellékhelyiség megléte önmagában nem elég, de a munkakörülményeket csupán ennek hiánya már elfogadhatatlanná teszi. Tiszta, rendezett, higiénikus mellékhelyiségre van szükség, ahová nem undorodva lépünk be. Szintén fontos a mosdó megfelelő elhelyezettsége, hiszen legtöbben nem szeretjük kirakatban végezni kisebb nagyobb szükségleteinket. A mellékhelyiségben a WC-n kívül legalább kézmosót kell még biztosítani. Az irodai mosdó takarítása mindennapos feladat, amennyiben nagyobb a létszám, profi takarítócég munkáját igényli. Ez azért fontos, mert a fertőzéseket elkerülni csak a megfelelő szerek megfelelő módú és rendszeres alkalmazásával lehetséges. Ráadásul konfliktushelyzetet teremthet, ha az irodai dolgozóknak kell az irodatakarítást is elvégezniük.

Amennyiben irodai konyha kialakítására nincs mód, legalább egy sarkot nevezzünk ki étkezőnek! Egy hűtő, mikrohullámú sütő, kávéfőző és egy egyszerű mosogató már sokat tesz hozzá az irodai komfort megteremtéséhez.

A rend és tisztaság szintén alapvető, nem csak a mosdóban, de az egész irodában is. Ezt takarítócég segítségével könnyedén biztosítani lehet. A rendszeres irodatakarítás lehet napi szinten kért szolgáltatás, de heti egy alkalom is, attól függően, hogy a szennyezettség mit követel meg.

Érdemes megfelelő, sőt, a lehetőségekhez mérten a legjobb munkakörülményeket biztosítani dolgozóinknak, mert ez befektetés. A kiváló munkakörülmények képesek megtartani, elhivatottá, lojálissá és hűségessé tenni a beosztottakat, ezáltal nő a hatékonyság.