Az irodai munkák a nap nagy részében négy fal közé szorítják az embereket. Ezért egyáltalán nem mindegy milyen minőségű levegőt szívnak.

iroda_szelloztetes

Nyári fülledt napokon mindenki próbál friss levegőt és egy kis szelet engedni az irodájába, hogy felfrissítse. Párásabb időben, őszzel, tavasz elején hamar kevéssé válik az oxigén, szükségünk van a kitárt ablakokra. Ugyanez a helyzet télen is. A levegő hamar elhasználódik, de mivel kint hideg van, sokszor semmi kedvünk a szellőztetéshez. Kimegy a meleg, esetleg beesik a hó, de nagyon sok előnye van annak, ha szellőztetünk ilyenkor is. Sőt, az egészség és hatékonyság szempontjából a napi egy nagy szellőztetés és a sok kisebb, párperces levegőcsere elengedhetetlen.

Miért fontos a szellőztetés télen is?

Először is ahhoz, hogy felébredjünk nagyon fontos a bőséges oxigén ellátás. Ahogy munka közben is, agyunk megfelelő működéséhez szükséges a jó minőségű, oxigénben dús levegő. Könnyen elálmosodhatunk a melegben és az elhasznált levegőtől folyton ásítozunk. Nehéz úgy jól koncentrálni, ha csukódna le a szemünk. Már 10 perc szellőztetés segít a helyzeten,  felpörgethetjük magunkat egy kis extra oxigénnel. Igaz, hogy a városi levegő nem a legjobb, de mégis több oxigén jön be, mint amennyi pár óra alatt a zárt irodában marad. Ha a belváros kellős közepén vagy rossz levegőjű helyen van az iroda, úgy érdemes beszerezni levegőtisztító készüléket, melynek használatakor a szellőztetést egy cseppet megfontoltabban kell végezni. ennek egy külön cikket fogunk szentelni, hiszen egyre többeket érintő probléma a városi levegő minőségének romlása.

szelloztetes_irodatakaritas

Iroda szellőztetése és az egészség kérdése

Sokszor előfordul, hogy lebetegszünk és nem tudjuk, miért. Nagy ívben elkerültünk mindenkit az irodában, aki csak egyet is tüsszentett, otthon is egészséges mindenki és a villamoson sem köhögtek ránk. Bacilusokat, vírust összeszedni nagyon könnyű, szinte bárhol sikerülhet, azonban egy személyben a lappangó kis megfázás is elég ahhoz, hogy egy irodát megfertőzzön. Bizony, ha nem cserélődik a levegő, könnyen felgyülemlenek a bacilusok és bárki finom táptalajul szolgál nekik. A betegségek elkerülése érdekében elengedhetetlen a mindennapos takarítás és szellőztetés még télen is. Legjobb, ha erre külön takarító cég figyel és mire mi beérünk az irodába, már tiszta és higiénikus munkakörnyezet fogad minket.

Ha szeretnénk biztosra menni a levegő tisztasága felől, szellőztetés után párologtassunk fertőtlenítő illóolajokat az irodánkban, például citromot. Takarítás során, ha klímaberendezés is működik a környezetünkben, külön figyelni kell a gép, illetve a szűrők tisztítására.

Télen egyébként is lassabbak vagyunk, szürke az idő, nehezen ébredünk és könnyebben fáradunk. A megfelelő levegő minőséggel megelőzhetők az allergiás megbetegedések, valamint a fertőzések terjedése is. A friss, oxigéndús levegő javítja a körérzetet, egy-egy illat hozzáadásával különösen jótékony hatással lehet a szervezetre. A falak épsége érdekében is fontos a mindennapos, gyors de alapos levegőcsere, mivel pára lecsapódhat és könnyen penész alakulhat ki. Egészségünk és jó kedvünk biztos javul, ha rendszeres figyelmet fordítunk a levegő tisztaságára.

A takarítócég ebben is segít

Takarítócég szolgáltatásainak igénybevételével megspórolhatjuk, hogy naponta figyeljünk a nagy szellőztetésre sok más fontos dolog mellett. Az irodatakarítás munkálataira takarítócég segítségét kérni azért is hasznos, mert megkönnyítjük a saját dolgunkat, hiszen jut idő másra figyelni, miközben makulátlan tisztaság, jól átszellőztetett iroda fogad minket. Takarítás után mindenképp frissíteni kell a levegőt, hogy a használt vegyszerek kiszellőzhessenek a légtérből, így ha nem takarítócég intézi az irodatakarítás minden részfeladatát, ügyeljünk a munka utáni alapos szellőztetésre!