A megfelelő szauna takarítás otthoni szaunák és közösségi szaunák esetén is  fontos. Míg az otthoni szaunák használata kevésbé gyakori, így ezek napközbeni takarítása kevésbé szoványos, azonban a közösségi szauna takarítás napi szinten, naponta többször is szükséges lehet. A szauna higiénia szempontjából kritikus pont. Kritikus, mert a higiénia fél vállról vétele fertőzésveszélyes, a nem megfelelő fertőtlenítés meg másért káros. Nézzük, hogy lehet jól csinálni!

Üzemidőn kívüli szauna takarítás

szauna_tisztitas

A különböző létesítmények szaunáinak üzemen kívüli takarítása  minden zárás után fontos. Ilyenkor nagyobb, átfogó fertőtlenítést végzünk. Ezt vegyszeres fertőtlenítővel érdemes, ezért fontos, hogy tényleg csak üzemidőn kívül, még távol az újbóli használattól szabad így takarítani. A szauna takarításra alkalmas és megengedett fertőtlenítő szerrel lemossuk a padokat, az oldalfalakat és a plafont is érdemes áttörölni, valamint a szauna padlózatát is alaposan megtisztítjuk. A fertőtlenítés után vízkőmentesítés következik. A vízkő okozta gondoknak leginkább a szaunadézsa van kitéve, melyet rendszeresen vízkőteleníteni kell. A szaunadézsában található vizet rendszeresen cseréljük, a dézsát fertőtlenítjük, vízkőtelenítjük. Ez azért fontos, mert az innen származó víz kerül a szaunakövekre, ahonnan a levegőbe párolog és a szaunázók belélegzik. A mertíőkanalat és a szanunakilincset is fertőtleníteni kell.

Napközbeni takarítás

Ahol a szauna egész nyitvatratási idő alatt látogatott helyiség, ott napközben is szükség van a takarításra. Ilyenklor nem használhatunk vegyszereket, alkoholos tisztítókat, hiszen az üzemben lévő szaunában ezek párolognak és a vedégek belélegeznék őket, valamit bőrirritációt okoznának. A szauna napközbeni tisztítására olyan szereket ajánlunk, amelyek ökológiailag lebomlóak, nem hagynak vezsélyes maradványokat a padlón és  padokon, azonban a gombákat és baktériumokat elpusztíják. A nagyforgalmú szaunák takarítását 2-4 óránként érdemes végezni. Ilyenkor a szaunadézsa vizét cseréljük le és mindenképpen mossuk át a merítőkanalat is, ahogy a szauna kilincsét is nagyon fontos megtisztogatni.

szauna_vizko

Szauna nagytakarítás

A szauna nagytakarítását havonta érdemes elvégezni. Minden felületet és tárgyat alapos fertőtlenítésnek vessünk alá, valamint vízkőtelenítsünk. Az ajtó külső részének lemosását és természetesen a szauna előterét és a hozzá tartozó zuhyanyzót is tisztítsuk és fertőtlenítsük ki. Ez nyilvánvalóan a napi takarítások során is fontos.

Szauna karbantarása, szaunakő csere

A szanuákat a megfelelő tisztítási folyamatokkal nagyon szépen karban lehet tartani, azonban időnként elkerülhetetlen az impregnálás. Nagyforgalmú szaunák esetén havonta szükséges, kisebb forgalmú helyeken kéthavonta is elég, de házi szaunáinknál sem várhatunk 3-4 hónapnál többet két ápolás között. A fa a párát magába szívja, majd kiszárad, ezzel pedig korhadásnak és repedezésnek indul. Nagyon fontos, hogy impregnálás esetén a megelőzés az egyetlen megoldás, ezt csak a lécek cseréje követheti. Mindig szauna impregnálásra alkalmas anyagot használjunk, mert a vegyszermaradványok károsak.

A szaunaköveket nagyobb forgalmú helyeken, egésznapos használat esetén 3-4 havonta kell lecserélni. Az elhasználódott kövekből kőpor szabadul föl, amit egészségtelen belélegezni, valamint beleivódik a szauna borításába és károsítja a fát. Ezért az is nagyon fontos, hogy csak jó minőségű szaunaköveket vásároljunk.