Az irodatmennyezet-beszakadasakarítás szerves része a személyzeti konyha kitakarítása, fertőtlenítése, a vízkő eltüntetése. Ebbe beletartozhat a hűtőtakarítás, mosogatás is, amennyiben igény van rá. A heti rendszerességű takarítás kis vagy közepes forgalmú, kis vagy közepes létszámú iroda esetében a folyamatos tisztaság garanciáját jelenti, ám a konyha akár fél óra alatt is borzasztó állapotba kerülhet. Nem csupán esztétikai szempontból fontos a konyha tisztasága. A higiénia alapvető követelmény, nem csak az egészségügy épületeinek helyiségeiben, de mindenhol, ahol emberek dolgoznak.

Az irodai konyha takarítása sok helyen időigényes tevékenység még a profi takarítócég munkatársainak is. Ennek több oka lehet. Néhány iroda elavult konyhával rendelkezik. Régen beépített, nem karbantartott mosogató, ritkán festett fal, lepattogzott csempe, sérült járólap, régi hűtő és ezer éves mikrohullámú sütő jellemzik az ilyeneket. Ezekkel sok a baj, de rendben tarthatóak, ha képzett takarító személyzet végzi a munkát és az iroda munkatársai is igyekeznek fenntartani a tisztaságot.

Ez utóbbival sok esetben nem számolhatunk, mert az emberek rohannak, sokuk rendetlen, és ha nem nekik kell eltakarítani a koszt, akkor nem is törődnek vele.

Sok helyen láttunk kifüggesztett táblákat vagy csak gyorsan kiragasztott papírokat, melyeken a konyha vagy mellékhelyiségek tisztán tartásához szánt figyelmeztetések állnak, de még ezeken a helyeken sem mindig tartják be a közös megegyezésen alapuló szabályokat. A hűtőbe koszos aljú edényeket, tálkákat tesznek, az ételeket nem csomagolják be megfelelően, a mikróban kiömlött, szétfröcsögött ételmaradékot nem mossák ki az eszköz belsejéből, a mosogatóba csak úgy behajigálják a használt evőeszközt, bögrét, tálat és sok esetben a padlóra, csempére, asztalra kicsöpögött dolgok is ott maradnak és odaszáradnak.

A konyha tisztaságának fenntartása nem lenne nehéz feladat, hiszen a takarítócég munkatársai az irodatakarítás során tökéletesen kitisztítják ezt a helyiséget és felszerelését is. Csupán néhány dolgot kell figyelembe venni és pár egyszerű, nem megerőltető szabályt betartani és a két irodatakarítás között is makulátlan konyhánk lesz. A jó vezető mindig ügyel a részletekre, amihez most egy kis segítséget adunk.

irodai étkező helyiség

Így lesz tiszta mindig az irodai konyha:

• Ha lecsöppen valami, mossuk le, töröljük fel azonnal. A friss koszt könnyű eltüntetni, csupán egy másodperc neked és a konyha megőrzi tisztaságát.

• A hűtőbe csak tiszta külsejű holmi kerüljön, ezzel megakadályozható a hűtő polcainak piszkolódása. Higiéniai szempotból is fontos, hogy a hűtőt tisztán tartsuk. Hiába van benne hideg, bizonyos baktériumok jól bírják a zord körülményeket. Munkatársaink számára az irodatakarítás során a fertőtlenítőtisztítás sem okoz gondot, de a bajt jobb megelőzni.

• A hűtőbe csak jól zárt, becsomagolt ételt pakoljunk, így nem csap meg a bűz az ajtó kinyitásakor.

• Mosd el azonnal, amit használsz, így nem lesz teli a mosogató és kellemetlen szagokkal sem kell számolni. Ráadásul rögtön kéznél lesz a tányér, pohár, evőeszköz, ha ismét szükség lenne rá.

• A mosogatószivacsot öblítsük ki minden használat után, így nem lesz gusztustalan.

• A kukába úgy dobjunk ételmaradékot, hogy ne kenjük vele össze a kukát.

• Az ételmaradékot dobjuk ki. A hűtőben is megromlik, a mosogatóban pedig nem csak gusztustalan, de dugulást is okozhat.

• Ha felmosásra adjuk fejünket, dolgunk végeztével mossuk ki a felmosót, öntsük ki a koszos vizet és a vödröt is öblítsük ki, különben büdös és higiéniátlan lesz.

Ezek csupán apróságok, de ha azonnal elhárítjuk a rendetlenséget, pillanatokba kerül csupán, az eredmény viszont magáért beszél. Egy kis odafigyeléssel a rendszeres irodatakarítás között eltelt napokban nem gyűlik fel a szemét és nem kell a koszban dolgoznunk. Amennyiben ez nem megoldható, ha a munkatársak, beosztottak nem hajlandóak vigyázni a tisztaságra, napi irodatakarítás a megoldás.