Az irodatakarítás amellett, hogy biztosítja a tisztaságot, higiéniát, segít megszüntetni bárminemű fertőzésveszélyt és pozitív irányba befolyásolja a munkakedvet, a hírneved megőrzésében is fontos szerepet játszik. Hogyan függhetnek össze ezek a tényezők? Mikre kell mindenképpen odafigyelni irodatakarítás, megjelenés szempontjából, hogy pozitív kép alakuljon ki a betérő ügyfelekben, meglévő és leendő partnerekben? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat bejegyzésünkben.

Hogyan függ össze az irodatakarítás és a hírnév?

Jártál már olyan irodában, ahol poros felületek, ujjlenyomatos üvegek és kétes eredetű foltokkal tarkított kanapé várt? Ugye észrevetted ezeket a taszító jelenségeket? Még talán a poros porral oltót is megjegyezted, ahogy azt is, mennyire igénytelen, hogy a szobanövény földjéből mellé is potyogott. Ha te észrevetted, más is észre fogja.

Sőt, ha volt valahol rossz szag, valószínűleg először arra figyeltél föl. Állott levegő, dohos szag vagy valami más? Sokféle és az alig észrevehetőtől a zavaró mértékűig terjedő szagokkal szembesülhetünk egy irodába, közintézménybe, üzletbe betérve, de akár otthonunkban is. Mit gondoltál az adott irodáról? Az adott cégről? Hogy szegényeknek milyen rossz takarítócég jutott? Vagy hogy a takarítócég biztosan véletlenül kihagyta a napi irodatakarítás egyes részfeladatait? Biztosan nem! Inkább azt, hogy „Hű, de igénytelen társaság!” vagy, hogy „Inkább nem érek a karfához, fujj!” Vagy nem is gondoltál semmit, mert nem vagy ítélkező típus, az ott töltött idő hangulata kevésbé volt jó, mint egy tiszta, rendezett helyen, ahol friss levegő vagy jó illat leng körül. Ugyanígy vannak vele mások is.

Híre megy. Bizony híre megy annak, ha valahol valami kirívót látni. De annak is híre megy, ami apróság, viszont a konkurencia „bűne”. Ha a betérő kuncsaft valamiért elégedetlen a szolgáltatással, könnyedén fog kitérni mások előtt arra, hogy ráadásul milyen kosz volt. Függetlenül attól, hogy elégedetlensége jogos vagy épp alaptalan.

Mire figyelj irodatakarítás során?

Ha megbízható takarítócég szolgáltatását veszed igénybe, akkor neked nem kell odafigyelned semmire. Mi napi takarítás során éppúgy alaposak vagyunk, mint a heti takarítás vagy az eseti takarítás közben. Azonban, ha magad intéznéd az irodatakarítás minden részét, esetleg van saját takarítód, akkor a következőkre légy igazán kényes:

  • Szagtalanítás! A friss levegő vagy az enyhe jó illat pozitív hangulatot kelt és még a kis por is elnézhetővé válik. Azonban, ha büdös a fölmosóvíz vagy nem tisztítod a lefolyókat, esetleg rég volt már szellőztetve, a rossz szagok, állott levegő a tisztaság hiányát jelzi. Ügyelj a légkondira is, szűrőjének cseréjét sose halogasd!
  • Portalanítás! A por egy napa alatt láthatóan felgyűlik, ezért igyekezz minél sűrűbben portalanítani. A tiszta, pormentes felületek igazán jól mutatnak.
  • Zsírtalaníts! A zsíros szennyeződések a székek karfáján, a műanyagülőkén, az ajtókon, korlátokon, fogantyúkon, asztalok lapján vagy épp nyomógombokon egyszerűen undorítóak.
  • Fényes üvegek! Az üvegfelületeidet, mint üvegajtó, üvegfal, ablakok és ajtók, üvegasztal esetleg vitrin, mindig igyekezz ragyogóan tisztán tartani. Az ujjlenyomat nagyjából olyan gusztustalan, mint a zsíros karfa.
  • Tiszta padló! Porszívózás és felmosás nem maradhat el legalább napjában egyszer. Ám esős időben vagy a havas téli napokon napközben is szükség van az irodatakarítás ezen mozzanatára. A padlód az egyik legnagyobb felület, tisztasága meghatározó.
  • Tiszta szőnyegek és kárpitozott bútorok! ha a szőnyeg és a kanapé koszos, az rányomja bélyegét az egész miliőre. Mindenképpen fontos, hogy a foltokat, szennyeződéseket maradéktalanul eltávolítsd. Akár házi praktikákkal, akár kárpittisztító géppel, gőztisztítóval. ha kényesek, bízz meg vele szakembert vagy hagyd inkább egy profi takarítócég munkatársára!
  • Büdös, koszos kukák: Mindig ürítsd a szemetet és figyelj rá, hogy a kuka kívül és belül is tiszta legyen.

Természetesen a felsoroltakon kívül nagyon sok egyéb fontos részfeladat van, melyek egy irodatakarítás során kihagyhatatlanok. Amellett, hogy az iroda megjelenése, a látható tisztaság pozitív előítéletet szül másokban, a valódi tisztaság, a higiénia is kulcsfontosságú. Sőt, még fontosabb, hiszen a higiénia biztosítása, a fertőtlenítő takarítás gátolja meg a kórokozók terjedését, ezzel védve az irodában dolgozók és oda betérők egészségét.