Irodatakarítás során gyakran találkozunk jelentős páralecsapódással az ablakok, üveges ajtók esetén. Takarítócég lévén a párát letöröljük, az üvegfelületeket megtisztítjuk, mindent elkövetünk a penész kialakulása ellen. Természetesen munkánk során szellőztetünk is. Azonban ez nem elég az ablakok bepárásodása ellen.

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mit tehetnek a páralecsapódás ellen. Reggelente az irodába lépve bepárásodott ablakokkal találkoznak, az iroda levegője nehéz, nyirkosság érezhető és sokszor a penész is megjelenik. Arról nem is beszélve, hogy fa ablakok esetén elindulhat egy gyors korhadási folyamat a keretbe befolyó nedvesség hatására.

A párásodás mértéke lehet nagyon minimális, de sokszor elfordul, hogy az üvegen ki sem lehet látni, annyi a lecsapódás. Nagyon fontos, hogy a lehető legjobban minimalizáljuk a páralecsapódást az ablakokon. Ehhez adunk némi segítséget.

paralecsapodas_ellen

Mitől párásodik be az ablak?

Alapvetően az ablak párásodása a külső és belső hőmérsékletkülönbség miatt alakul ki. Mivel az üveg a legvékonyabb és hőkiegyenlítés szempontjából sokszor a legkényesebb pontja a lakásnak, a pára itt csapódik le először. Emellett azért is láthatjuk, hogy az összes pára az ablakon ül, mert máshol csak akkor vesszük észre, ha már megjelent a penész. Festett, faburkolatú falakon észrevétlen a tiszta pára, csempézett felületeken azért már jobban kivehető. A pára csak akkor jelenik meg az ablakon kívül, ha olyan mértékű a levegő páratartalma, mint egy hosszú zuhanyzáskor a fürdőszobában.

A párás ablak egyes esetekben konkrétan az ablak miatt van. Rossz minőségű, rosszul záródó vagy dupla üveg esetén a gázzal való feltöltés esetleg a két üveg elégtelen távolsága lehetetlenné teszi a megfelelő szigetelést, hőkiegyenlítést. Így az ablak bepárásodik. Irodatakarítás során mi az ablak minőségén nem tudunk segíteni. Mi csak tisztán tudjuk tartani az ablakokat és környéküket, azonban érdemes odafigyelni a rendszeres párásodás esetén. Az ablakok átvizsgálásával és az esetleges javítható hibák rendbetételével a párásodás és az abból következő vagy az azt kísérő jelenségek is megszűnnek. Egy takarítócég észrevételek tehet, jelezheti a hibát, de ennek megoldása ablakos szakemberek hatásköre. A páralecsapódás mértékének megnövekedését okozhatja a szigetelés elavulása is.

Van, hogy az ablak párásodása a nem megfelelő szellőztetés és túlzott páraképződéssel járó tevékenységek együtteséből alakul ki. A legjobban szigetelő, jó minőségű ablakok is bepárásodnak, ha télen egy nagymosás, mellé kocsonyát főzünk és hárman is hosszan lezuhanyozunk, de a szellőztetést kihagyjuk.

paras_ablak

Mit tehetünk az ablaküveg bepárásodása ellen?

Rendszeres irodatakarítás során mi megfelelő szellőztetéssel és ablaktisztítással tudunk hozzájárulni a páraképződés és lecsapódás mérsékléséhez. Azonban, ha az ablak hibája okozza a gondot, ablakos szakemberre van szükség a megoldáshoz. Amennyiben a túlzott páraképződés a hibás, érdemes megszüntetni vagy mérsékelni az ezért felelős tevékenységet.

Amit érdemes megtenni:

Nagyon fontos, hogy igyekezzünk a páraforrásokat minimalizálni!

Szellőztessünk megfelelően!

Biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet!

Rendszeresen ellenőrizzük ablakaink állapotát, főleg a szigetelést!

Az ablakok és az iroda tisztán tartását bízzuk takarítócég munkatársaira, azaz ránk, az ablakok kezelését ablakosra és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy tiszta, páramentes és jó levegőjű irodában dolgozhassunk!