A fertőtlenítés ma már hétköznapi életünk alapvető része. Kezeinket naponta többször fertőtlenítjük, de otthonainkat, autónkat, eszközeinket is gyakran vetjük fertőtlenítés alá. Az irodatakarítás, intézmények, munkahelyek, üzletek, raktárak, bemutató termek és kiállító helyiségek stb. takarítása sem lehet teljes fertőtlenítés nélkül. A Covid-19 nagyon megtolta a profi fertőtlenítő takarítás szekerét, így egy takarítócég munkájának túlnyomó részét ma a fertőtlenítő tisztítás teszi ki.

legfertotlenites

Ha fertőtlenítő takarításról van szó, akkor fontos tudni néhány dolgot, ami alapfeltétele a megfelelő munkának. Ezen kívül fontos tudni, hogy kétféle fertőtlenítést ismer a profi takarítás. Az egyik a megelőző fertőtlenítés, a másik a megfertőzött terület fertőtlenítése. Ezen belül is elkülöníthetjük a munkát aszerint, hogy mit fertőtlenítünk, tehát végezhetünk légfertőtlenítést vagy felületfertőtlenítést. Fertőzött terület fertőtlenítése esetén mindkettőt érdemes elvégezni.

A fertőtlenítés előkészítése

A fertőtlenítő takarítás lényegében egy rendes, átlagos takarítással kezdődik. Először eltávolítjuk a nem tapadó szennyeződéseket, tehát port törlünk, porszívózunk, zsíroldózunk, ha kell. A hatékony, átfogó takarítás alapfeltétele a fertőtlenítés sikerének. A fertőtlenítő takarításhoz használt szerek és eszközök vagy akár gépek használata mindig előírás szerűen kell, hogy történjen. Védőfelszerelésben, hozzáértő takarító által, a megfelelő szellőzést biztosító környezetben. Nagyon fontos, hogy fertőtlenítés közben és közvetlenül utána a behatási idők letelte előtt senki ne tartózkodjon a munkakörnyezetben. Nem végzünk fertőtlenítést úgy, hogy közben munka folyik az adott területen. Légfertőtlenítést pedig akkor sem, ha a másik helyiségben tartózkodnak emberek. A fertőtlenítő szerek belélegzésének vagy szervezetünkbe, bőrünkre, szemünkbe jutásának rendkívül súlyos következményei lehetnek, ezért nagyon fontos az előírások és szabályok betartása használatuk közben.

Mire van szükség a fertőtlenítéshez? Szerek, eszközök, gépek

feluletfertotlenites

A felületfertőtlenítéshez fertőtlenítőszerek és megfelelő eszközök, főleg mikroszálas törlőkendő és mikroszálas felmosófej szükséges. Az adott területhez tartozó jogszabályi előírásoknak megfelelő takarítószereket kell használni. a jelenleg érvényben lévő szabályok sok választási lehetőséget kínálnak, így bőven válogathatunk jobbnál jobb szerek között. Mi környezetbarát fertőtlenítő szerekkel dolgozunk, melyekkel kevesebb ökológiai lábnyomot hagyunk, ugyanakkor a lehető legalaposabban fertőtlenítjük az adott területet. A légfertőtlenítés történhet ózongenerátorral vagy hidegköd-képző generátorral.

Felületfertőtlenítés után, a behatási idő letelte után is fontos, hogy vízzel öblítsük le az élelmiszerrel érintkező felületeket!

A fertőtlenítés, amennyiben nem háztartási környezetben van rá szükség, szakszerű kivitelezést igényel. Bízza profikra, bízza ránk a fertőtlenítő takarítás nehézségeit és legyen makulátlan, higiénikus munkahelye a mindennapokban!