Takarítás hideg vízzel vagy meleg vízzel

iroda_takaritas_meleg_hidegA rendszeres irodatakarítás során nélkülözhetetlen alapanyagunk a víz, amely nélkül éppúgy nehezen képzelhető el egy felmosás, mint a vizes helyiségek tisztává varázsolása.

A nyári kánikula napjaiban igazán jól tud esni egy pohár hideg víz, egy frissítő, hűvös zuhany és kezet is szívesebben mosunk hideg, mint meleg vízzel, pedig legtöbben úgy tudjuk, hogy legyen szó bármilyen tisztításról, mosásról, mosogatásról, felmosásról vagy kézmosásról, azt meleg vízzel kell végezni. Utóbbi esetben azonban biztosan nincs igazunk, és számos más tévhit és bizonyítatlan vélekedés is él a hideg és meleg vízről. A legkülönösebb ezek közül talán az, amely szerint éles kést meleg vízben nem szabad mosni, mert elkopik az éle. Bizonyos kutatások igazolták, hogy a forró víz hatására mikroszkopikus részecskék valóban leválhatnak a szén-acél pengék éle mentén, ez azonban nem akkor következik be, ha túl forró a mosogatóvíz, hanem akkor, ha abba hideg kést rakunk. A hirtelen hőmérsékletváltozás okozhat ilyen károsodást, de ez olyan minimális mértékű, amivel gyakorlatilag nem érdemes számolnunk. A meleg vízzel kapcsolatos másik elképzelés, hogy fogyasztása egészségtelen, sőt, mérgező, a meleg vízben oldott rézionok miatt. Önmagában meleg vizet inni egyáltalán nem káros, sőt, a meleg víz a hideggel ellentétben serkenti az emésztést. A vízvezetékek jelentős része rézből készül, és nem véletlenül. Nem csak ellenáll a korróziónak, de a réz antibakteriális hatású is, sőt, kis mértékben szükséges is szervezetünk megfelelő működéséhez. Ha ivóvizünkben mérgező mennyiségű lenne a réz, azt már íze miatt sem innánk meg, a ritkán előforduló rézmérgezések hátterében réztartalmú vegyszerek és festékek állnak, nem pedig az ivóvíz.

Irodatakarítás, fertőtlenítés, kézmosás

A legelterjedtebb tévedés, hogy a meleg vizes kézmosás antibakteriális hatású. Valójában ahhoz, hogy pusztán a víz hőmérsékletével elpusztíthassuk a kórokozókat, olyan forró vízre lenne szükségünk, amivel már fájdalmas és bőrkárosító lenne a kézmosás. A meleg vizes kézmosás azonban nem csak haszontalan, de kis mértékben még növeli is a fertőzések kockázatát, mivel puhítja a bőrt és kitágítja a pórusokat ezzel csökkentve kültakarónk védekezőképességét.

A különböző felületek és tárgyak tisztításához már valóban érdemes meleg, esetenként forró vizet használni, de itt is előfordulnak kivételek. A legkézenfekvőbb ezek közül éppen a nyári felmosások esete, amikor sokszor nem akarjuk a gyorsan párolgó forró vízzel növelni otthonunk sokszor így is túl meleg, túl párás levegőjét. Ugyanakkor az érzékenyebb anyagok megóvása érdekében is óvatosan kell bánni a túlságosan meleg vízzel, különösen a textíliák esetében.

Az irodatakarítást korszerű eszközökkel végző szakemberek munkája szempontjából a víz hőmérsékletének nincs sok jelentősége. A hatás alapvetően az alkalmazott tisztítószereken múlik, illetve az eljárásokon és takarítógépeken, amelyek egyre kevesebb vizet használnak, azt pedig mindig az ideális hőfokon.