Hidegen vagy melegen? A tisztítószerek hatásfokáról!

Ezt már sokat vitatták: valóban minden 118 Fahrenheit fok (kb. 47 celsius fok) felett megkettőzi a tisztítóhatást? Sok takarító határozottan állítja, hogy a forró vegyszer jobban tisztít. A tisztítószer oldatok aktívabbak, amikor magasabb a hőmérsékletük. Ez a kulcsa a dolognak. Minden 18 fok hőmérséklet emelkedés 118 felett ha nem is kettőzi meg a tisztító hatást, de növeli a vegyi aktivitást az oldatban. Amikor bármilyen felületet tisztítunk – szőnyegtől edényeken át autókig vagy bármilyen objektumokig – a hőhatás alkalmazásával a tisztítószer oldatban levő tisztító hatású anyag aktívabbá válik. Azt, hogy ez mit jelent az utcai szennyeződéseknél … tapasztalatunk megsúgja erre a választ. Nagyon fontos, hogy a megfelelő mennyiségű hőt használjuk, amikor szőnyeget vagy kárpitozott bútort tisztítunk — és csak annyit, amennyit a szövési mód, a szál és a festék lehetővé tesz

Általában három olyan fázis van a tisztítás során, amikor el kell dönteni, mennyire növeljük meg a tisztítószer oldat hőmérsékletét:

Előkészítő kondicionálás:

Ha az előkészítő kondicionáló hatóanyag hőmérséklete magasabb, a tisztítószer gyorsabban kezd hatni, és már akkor elvégzi a tisztítási munka nagy részét, mielőtt egyáltalán elkezdenénk a tisztítást.

Öblítés:

A hőhatás miatt az öblítő oldat nagyobb mértékben képes eltávolítani az utcai szennyeződést, és segít az öblítő hatóanyagnak, hogy nagyobb részt vállaljon a tisztítás feladatából.

Folteltávolítás:

A foltok anyaga utcai szennyeződés; a magasabb hőmérsékletű folttisztító oldat gyorsabban és jobban tud hatni. Ha kétségeink vannak, a gyártó utasításait kell követni, vagy az oldat összeállítóját kel megkeresni. Sok pecsét- és folttisztító akkor hat a legjobban, ha felmelegítjük, tipikus eset a vasaló és a gőzfejlesztő használata.
A hőhatás további előnyei között van a nagyobb termelékenység és a gyorsabb száradás.

Mennyire meleget engedhetek meg?

Nemcsak a textília színtartósságát kell figyelembe vennünk, hanem azt is, mennyire kényes. Egyes szálak és szövési módok esetén a textília hő hatására lágyul, a hőhatás és a mechanikus hatás együttese pedig kárt okozhat. A legjobb példák erre a bársonyszövésű és a bolyhos anyagok.

Számos természetes szálú textíliát alacsonyabb hőmérsékleten kell tisztítani!

A vágott velúrszálú textíliák a legérzékenyebbek a magas hőmérsékletre. Amikor a takarítóeszköz egyszerű végighúzása nyomot hagy, a meleg víz csak növeli ezeket a nyomokat, és nagyon nehéz lesz eltávolítani őket.