A heti irodatakarítás nem csak az iroda tisztán tartásáról gondoskodik, de abban is sokat segít, hogy az irodában dolgozók könnyebben elviseljék egymás rossz szokásait.

Ahol több ember dolgozik együtt, ott óhatatlanul felmerülnek kisebb-nagyobb súrlódások, konfliktusok. Jó esetben ezek megmaradnak a kezelhető és múló kellemetlenségek szintjén, néha azonban igazán dühítő dolgokkal találkozhatunk. A munkaidő rugalmas értelmezésén vagy a csapatmunka kihívásain nem áll módunkban segíteni, a rendszeres irodatakarítás azonban sokat javíthat a kollégák higiénia hiányosságainak elsimításában.

Irodatakarítás és konfliktuselkerülés

A munkahelyi konfliktusok jelentős része tisztasági kérdések körül alakul ki. Egy irodában a heti takarítás elsimíthatja vagy megelőzheti ezek jelentős részét. Talán nincs is olyan iroda, ahol még soha ne okoztak volna problémát az elmosatlan edények, az asztalon felejtett poharak, ételmaradékok vagy akár a mellékhelyiségek nem megfelelő higiéniája.

Konfliktusok a rendszeres irodatakarítás körül

Minél többen dolgoznak egy adott munkahelyen, annál nehezebb az eltérő igényeket és elvárásokat összeegyeztetni. Nem csak arról van szó, hogy néhány embertársunknak egyszerűen nagyon alacsonyak, vagy szokatlanul magasak a renddel és a tisztasággal szemben támasztott elvárásai. Időnként a teljesen normális, de eltérő szokások, berögződések találkozása okoz problémát. Az állattartókat, kutyabarátokat például sokkal kevésbé zavarja a kutyaszőr vagy néhány foltot hagyó mancsnyom, esetleg nyálcsík, mint azokat, akik házi kedvencek nélkül élnek. Vannak, akik azt szeretik, ha mindig minden a kezük ügyében van, akkor is, ha ez nagy rendetlenséggel jár, mások akkor hatékonyak, ha minden a szokott helyén található és csak azt veszik maguk elé, amivel aktuálisan foglalkoznak.

Mit tehet a heti irodatakarítás a konfliktusok ellen?

aromaterápia

A rendszeres takarítás segít az ilyen ellentétek elsimításában, mivel az iroda dolgozóinak eltérő szokásaitól, különféle hóbortjaitól függetlenül hétről hétre rendbe teszi és tisztává varázsolja az egész irodát. A heti takarítás egy átlagos létszámú iroda esetén elegendő lehet. Így nem kell sokáig elviselni sem a bútorokra került kutya-, vagy macskaszőrt, sem a szerteszét hagyott ételmaradékokat vagy egyéb kacatokat. A rend- és tisztaságmániások így megnyugodhatnak, a renitens kollégák tevékenységének nyomai sokszor még azelőtt eltűnnek, hogy zavaróvá válhatnának. Ugyanakkor a rendetlennek vagy a tisztaság dolgában finoman szólva nagyvonalúnak tartott munkatársaknak sem kell aggódnia a folyamatos zsörtölődés miatt, mások számára esetleg kellemetlen nyomaikat időben eltüntetik a rendszeres irodatakarítás szakemberei. Az irodai légkör így nyugodtabbá, a munka hatékonyabbá válik.