A különböző burkolatok fugájának tisztasága nem csupán esztétikai kérdés. A csempék, járólapok között megtapadó koszban baktériumok, gombák és egyéb kórokozók milliói telepedhetnek meg és okozhatnak nagy galibát a szagtól kezdve fertőzésekig. A rendszeres irodatakarítás profi takarítócég megbízásával folyamatosan ügyel a fugák tisztaságára és higiéniájára. Ám ha takarítócég nélkül oldanád meg, adunk pár tippet hozzá.

fugatisztitas

Ettől szennyeződik a fuga

A folyamatosan szálló és lerakódó por, rovarpiszok, kifröccsenések, talpakról leragadó utcakosz, kiöntött folyadékok, elmorzsált étel és a takarítás során odakerülő víz mind mind komoly elszíneződést, lerakódást okoz a fugában. Naponta történő felmosás során napi szinten kerül piszkos és kevésbé piszkos felmosóvíz a fugákba, azonban sok esetben a koszos víz nem tűnik el maradéktalanul. Mivel nem sík felületről, hanem egy minimális bemélyedésről van szó, melynek anyag kevésbé  ellenálló, mint a csempéé vagy járólapé, szükségszerű, hogy felmosáskor a pórusokba szivárogjon a felmosóvíz. A vízkő éppúgy probléma, ahogy a koszos felmosóvíz, hiszen a vízkőlerakódás szintén elszíneződik, elkoszolódik és iszonyatos állapotokat eredményez már viszonylag hamar. A rengeteg kiömlő, padlóra kerülő vagy falra fröccsenő anyagról nem is beszélve.

Sajnos az odafigyelés hiánya, a ritkás fugatisztítás végül kínkeserves munkával kínál meg a tiszta fuga érdekében, ezért legalább a nagytakarítások alkalmával végezzünk alapos fugatisztítást is. Az üzletekben kapható fugafehérítők nagyon hasznosak, azonban koszos felületre felvíve aligha higiénikusak. Ráadásul nem minden fuga fehér.

fuga

Fugatisztítás egyszerűen

A fugatisztításhoz a boltokban kapható fertőtlenítő, általános tisztítószerek nagyrésze megfelelő, azonban ezeknél környezetbarátabb módszereket is alkalmazhatunk. Az egyszerű áttörlés nem működik, a fugákat erős sörtéjű kefével kell átdörzsölni. A régi gyökérkefének nevezett erős, durva kefék mini változata, egy erős sörtéjű fogkefe nagyon hatékony, de a jóminőségű körömkefék is ideálisak lehetnek. Arra kell készülni, hogy a fugatisztítás nem gyors munka, rá kell szánni az alapterület megtisztításához szükséges időt, a felemás munka csúnya eredményekkel jár.

Első lépésként nedves ronggyal töröljük át a megtisztítandó felületet. Ne csak a fugát, hanem a csempét vagy járólapokat is. Ezt követően a választott eszközre vigyük fel a használni kívánt szert vagy öntsük a fugába. Ezt követően dörzsöljük, dörzsöljük és dörzsöljük. A legvégső pedig az alapos felmosás, hogy eltüntessük az összes felkapart szennyeződést és a tisztítószer maradványokat.

Mivel tisztítsuk a fugát?

A bolti tisztítószerek helyett alkalmasak a következők:

  1. Ecet+só+víz: A nagyon koszos fuga ellen igazán hatékony megoldás. 1 bögre vizet és 1 bögre ecetet 1 evőkanál sóval forraljunk föl, adagoljuk a piszkos fugába és hagyjuk egy órán át hatni. Végül dörzsöljük és mossuk le alaposan a felületet. A só helyett mosószódát is használhatunk.
  2. Szódabikarbóna+víz massza: Egy edénybe keverjünk pépes állagúra szódabikarbónát és vizet, majd dörzsöljük a fugákba. hagyjuk hatni nagyjából 10-20 percig, majd jó alaposan dörzsöljük át egy kefével. Végül alapos felmosás vagy lemosás következik. Nem kell megijedni, először a fuga szürke színű lesz, de ahogy szárad, látványos fehéredésnek indul.
  3. Ecet : ha csak vízkő és minimál piszok a gond, az eceteslemosás mindig segít. Érdemes egy fújós palackot használni, amiből az ecetet a fugákra spricceljük. Hagyjuk hatni 10-15 percet, majd alaposan mossuk le.

Nagyon sok anyaggal elérhetjük a fehérséget, azonban az említett házi szereknél környezet és egészségbarátabb aligha akad. Ezek a szerek olcsók, nem környezetszennyezők és normális keretek között aligha okozhatnak egészségügyi gondokat. Ha a gyerek a padlón tapicskol, ha a háziállat azon fekszik és felnyalja a lecseppent ételt, nem jó dolog vegyszerekkel dolgozni. Plusz a környezettudatosság nevében az ecetet, szódabikarbónát, sót kimérve is meg tudjuk vásárolni néhány helyen, így nem kell a műanyagcsomagolással fölösleges szemetet termelni. Ezek a szerek univerzális tisztítók.