A kézfertőtlenítő gélek egyre elterjedtebbek, egyre többen ismerték fel a kézfertőtlenítés és a rendszeres kézmosás fontosságát. A városi közlekedés, a sok emberrel való érintkezés manapság is komoly veszélyeket hordoz magában, bár kétségtelenül másmilyeneket, mint a középkorban volt jellemző. A kézfertőtlenítőkkel kapcsolatban azonban egyre több olyan vélemény fogalmazódik meg, mely megkérdőjelezi hasznosságukat, sőt, felhívja a figyelmet ezen szerek használatának veszélyeire. Most arra keressük a választ, hogy érdemes-e kézfertőtlenítőt használni vagy jobban járunk, ha marad a szappan és víz, no meg az óvatosság.

triklozan

A kézfertőtlenítők összetétele

A különböző kézfertőtlenítő gélek különböző összetevőkből állnak. Jelentős részük alkohol alapú, mely elég hatékony bizonyos kórokozókkal szemben, azonban nem véd meg mindentől. Sokan nem kedvelik az alkoholokat bőrükön és mindennemű alkoholos készítményt kerülnek, mondván az alkohol kiszárítja a bőrt. A nagymennyiségű alkohol valóban bőrszárazságot okoz, ám az alkoholt kiváltó szer, melyet a kézfertőtlenítő gélek gyártásakor használnak, az újabb kutatások szerint sokkal nagyobb veszélyt jelent. A kézfertőtlenítők káros hatásai főleg az alkoholmentes készítményeknél jönnek elő, mert ezek a triklozán nevű antibakteriális hatóanyag révén kínálnak higiéniát.

Egyes szakértők arra igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét, hogy a triklozán hosszútávon egészségügyi károsodást okoz.

kezfertotlenito_gel_veszelyei

Mi az a triklozán?

A triklozán egy antimikrobiális, klórozott aromás vegyület. Fertőtlenít, öli a gombát, és a baktériumok jelentős részét. A kézfertőtlenítő géleken kívül találkozhatunk nevével fogkrémek, folyékony szappanok, dezodorok, sőt sportruházat, konyhai eszközök címkéjén is. Az Európai Únió szabályozása szerint fel kell tüntetni bizonyos mennyiség fölött, azonban kismennyiségű használatát nem kötelező a címkén jelezni. Sajnos így nem tudhatjuk biztosra hogy egyes készítményekben van-e belőle.

Mi a gond a triklozán tartalmú kézfertőtlenítővel?

A triklozán hatására a baktériumok rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal szemben, így lényegében az ilyen kézfertőtlenítő gélek károsak, hiszen a baktériumokat csak megeddzük velük. Minél több kézfertőtlenítőt használunk tehát, annál kevésbé leszünk ellenállóak a fertőzésekkel szemben. Természetesen nem arról van szó, hogy nagy ritkán, utazáskor például egy tubus kézfertőtlenítővel kitesszük magunkat a megfázás okozta halálnak, azonban érdemes odafigyelni.

Milyen kézfertőtlenítőt használjak?

A fentiekből kiderülhet, hogy az alkoholos kézfertőtlenítők, melyek bizonyítottan nem tartalmazzák a mumusnak kikiáltott triklozánt, valószínűleg sokkal egészségesebbek. És mit tegyünk, hogy ne kelljen annyi kézfertőtlenítőt használni? A természetes szappanokkal folyóvíz alatt történő kézmosásnál kevés jobb megoldás létezik, azonban nem mindig van módunk eme tisztálkodási rituálé elvégzésére. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb problémás felületet fogjuk meg. ha mégis kapaszkodnunk kell a buszon, metrón, igyekezzünk csak egyik kezünket használni, míg a másik tiszta marad. Inkább bírjuk hazáig vagy munkahelyünkig éhesen, mintsem koszos kézzel összetapogatott ételt vigyünk be a szervezetünkbe. Ezen kívül semmiképpen nem nyúljunk bőrfelületeinkhez, de még ruháinkhoz és tárgyainkhoz se mosatlan kézzel, ha megtehetjük!