A portalanítás – amennyiben mindig tiszta beltereket szeretnénk – mindennapos feladat lenne. A napi takarítás tartalmazza is, azonban az átfogó portalanítás, mely nagy bútorok elhúzásával jár, inkább heti takarítás vagy eseti takarítás esetleg időszakos nagytakarítás feladata. Természetesen a kanapék, fotelek alatt és mögött minden nap kiporszívózunk, ha napai takarítást végzünk, de a nagy szekrények, hatalmas polckomplexumok azért teljesen más kategóriába tartoznak. Viszont nem szabad elhanyagolni egyetlen pontot sem, ha takarításról van szó. Fontos jól ütemezni és megtalálni az ideális takarítási gyakoriságot.

Mi van a szekrények mögött?

A nagyméretű, nehéz bútorok alatt és mögött ugyanúgy összegyűlik a por, mint bárhol máshol. A por természete olyan, hogy mindenhová bejut. Mivel a levegő teli van apró részecskékkel és a legapróbb légmozgás is átmozgathatja a már meglévő pormennyiséget, amiből így jócskán kerülhet az amúgy elérhetetlen helyekre is. A por mellett szöszök, pókháló, elhullott rovarok tetemei, élő rovarok is gazdagíthatják a helyzetet, melyektől igazán fontos rendszeresen megszabadulni. A szekrények mögötti területek párásabb, rosszul szigetelt épületek esetén ideálisak a penészgomba elszaporodásához, így érdemes jól megválasztani, mely sarokba kerül az iratszekrény, vagy hol állítjuk föl a könyvespolcokat.

Szekrények mögötti takarítás

Minél nagyobb és nehezebb egy bútor, annál nagyobb megterhelés kitakarítani mögötte és alatta. A könyvespolcok könyvektől roskadozva nagyrészt alig mozdíthatóak, ráadásul, ha megdöntjük akár csak egy kicsit is, a könyvek elkezdhetnek lepotyogni. A nagy ruhásszekrények vagy irattároló, egyéb tároló funkciót ellátó szekrények szintén nehezek és nehezen mozdíthatóak. Mindenképpen többemberes feladat, amit egy takarítócég munkatársai sokkal könnyebben, gyakorlottabban végeznek, mint például Gizi a takarítónő vagy Sanyi bácsi az egyszemélyes takarító, esetleg mindenes, karbantartó stb.

A szekrények mögötti portalanítást minimum szezonálisan érdemes elvégezni, de amit csak lehet jó kitakarítani havonta. A kisebb bútorok, könnyen mozdítható irodai berendezések mögött és alatt a heti vagy a helytől és bútortípustól valamint annak elhelyezésétől függően a napi takarítás részeként kell tisztaságot varázsolni.

Hasznos kiegészítők takarításhoz

Számos hasznos apróságot lehet kapni, melyek olyan helyekre is beférnek, ahová például a hagyományos porszívófejek nem. Az egyik legalapvetőbb a teleszkópos, mikroszálas portalanító, de a porszívókiegészítők, hosszú lapos vagy épp vékony és rendkívül flexibilis megoldások is segítenek a mozdíthatatlan bútorok körülötti rend fenntartásában. Ezek főleg otthoni kiegészítő, hiszen az irodatakarítás nagyrészt takarítócég dolga.