Az irodák legnagyobb szennyezője a por, amely folyamatosan termelődik, és szünet nélkül támadja helyiségeinket, nem csak az ajtókon és ablakokon, de a rosszul karban tartott szellőzőjáratokon keresztül is. Ha másért nem is, a por miatt még a legkisebb forgalmú, alig használt irodák esetében is szükséges a rendszeres irodatakarítás.

por padló

Erősen poros padlózat felmosás előtt

A por a levegőben szétoszló, majd a környezetben leülepedő, apró szemcséjű anyagok gyűjtőneve. A por elsősorban égéstermék, a természetben bozóttüzek és vulkáni tevékenység nyomán keletkezik, de ma már komoly porforrásnak számít az emberi tevékenység is, elsősorban a belső égésű motorok égésterméke miatt. A legkisebb porszemcsék sokáig a levegőben maradnak és bár szabad szemmel nem láthatóak, időnként mégis látványosak, például amikor rózsaszínűre festik az alkonyi eget.

A port az alkotó részecskéinek mérete alapján csoportosítják, egészségügyi szempontok szerint. A legnagyobb porszemcsék szabad szemmel is jól láthatóak, amikor sötét háttér előtt kavarognak a fényben. Ezek aránylag gyorsan leülepednek, és finom réteget képeznek a tárgyak felületén. A tizedmilliméternyi részecskék már belélegezhetőek, de nem jutnak mélyre a légutakban, jellemzően csak tüsszögést, köhögést okoznak. Egészségügyi szempontból a milliméter ezredrészénél kisebb átmérőjű, önmagukban már láthatatlan porszemcsék okozhatnak komolyabb problémákat, mert ezek belélegezve már túljutnak a garaton, a 4 mikrontól kisebbek egészen a tüdőig! A 2 mikron alatti porszemcsék ráadásul nem csak, hogy bejutnak a tüdőbe, de ott is maradnak, illetve nagyon lassan, rossz hatásfokkal ürülnek ki.

poratkaA fentiekhez képest csekély mértékű a poratkák porképző tevékenysége. Ezeknek a láthatatlanul apró élőlényeknek a kiszáradt ürüléke és teteme bár csak kis mértékben gyarapítja a port, mégis súlyos allergiás reakciókat válthat ki.

Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a szóban forgó jelenség elsősorban egészségügyi szempontból üldözendő. Ugyanakkor nem csak az iroda munkatársait gyötörheti, de az irodatechnika értékesebb darabjait is nagymértékben károsíthatja. Végül esztétikai szempontból is fontos, hogy az iroda ne legyen poros. Tulajdonosként ezért annyit tehetünk, hogy visszafogottan bánunk a textilekkel, függönyökkel, szőnyegekkel vagy, hogy előnyben részesítjük a bőrhuzatú bútorokat a vászonnal borítottak helyett. A por elleni háború sajnos végtelennek tűnik, ezért érdemes profi katonákra bízni. Az irodánkba rendszeresen visszatérő takarítóbrigád szuper portörlők, nagy teljesítményű porszívók és jó pár szakmai trükk segítségével gondoskodik arról, hogy munkahelyünk maximálisan pormentes legyen. Az eredmény nem csak látványos lesz, de jó hatást gyakorol a kollégák egészségére és az irodai gépek élettartamára is.