Az irodatakarítás feladatai többnyire gördülékenyen elvégezhető rutinműveletekből állnak. Időnként azonban nem várt problémák, meglepő helyen felbukkanó szennyeződések ellen is fel kell venni a (gumi)kesztyűt. Ezek egyike a használt rágógumi.

ragogumi_eltavolitasa

A rágógumi előfordulási helyei

Az irodatakarítás során elsősorban a bútorok rejtettebb felületein találkozhatunk odatapasztott, odaszáradt rágógumival. A háború után elterjedt rágnivaló mai, népszerű fajtái már cukor nélkül készülnek, friss leheletet biztosítanak és segítenek megőrizni a fogak épségét is. Rágásuk azonban nehezen egyeztethető össze az udvariassági illemszabályokkal, és előfordul, hogy a legrosszabb pillanatokban kell gyorsan megszabadulnunk tőlük. Ilyenkor kerülnek a használt, ragacsos rágógumik a székek, asztallapok, pultok, fiókok aljára, polcok oldalára, papírkosár peremére, de akár az irodatechnika rejtettebb felületeire is. A rágót tulajdonképpen bárhová oda lehet ragasztani, és hirtelen ötlettől vezérelve ezt a tulajdonságát sokan ki is használják. Gondot inkább az okoz, ha ott felejtik. Nem csak azért mert nem túl esztétikus és egyáltalán nem higiénikus, hanem mert véletlenül hozzáragadhat ruhához, függönyhöz, szőnyeghez is, beletapadhat hajba, és kellemetlen élményt okozhat, amikor véletlenül belenyúl valaki. A rágó eltávolítása meglehetősen undorító feladat. Az odaszáradt rágógumi még talán nem is annyira visszataszító, bár kétségtelenül gusztustalan. A még nyúlós, frissen rágott darabok viszont az erősebb gyomrúaknál is kiverik a biztosítékot. Gondoljunk bele, mennyire rossz fényt vet az irodára, ha vendég, üzleti partner, ügyfél találkozik egy-egy idénytelenül eldugott rágóval!

rago_eltavolitasa

A rágógumi eltávolítás trükkjei

Természetesen az irodatakarítás során a felderített rágógumik is eltávolításra kerülnek. Ez általában egy pillanat műve, hiszen a megszáradt rágó könnyen eltávolítható, nyoma pedig gyorsan letörölhető. A különféle textíliák rágómentesítése viszont nehéz feladat lehet. Ragacsos állapotában ezzel nem is érdemes kísérletezni, a legjobb megvárni, hogy megszáradjon és megkeményedjen. Eltávolítása így is nehéz lehet, ezért érdemes fagyasztással próbálkozni. A kisebb ruhaneműket egyszerűen be kell tenni a fagyasztóba, a nagyobbakon pedig meg kell próbálni jéggel megfagyasztani a rágót, ami így kis szerencsével lehúzható, letördelhető lesz a textíliáról. A kisebb ragacsmaradványokat meleg ecettel próbálhatjuk kidörzsölni, illetve kísérletezhetünk teafaolajjal, vagy jobb híján étolajjal is.

Irodatakarítás és rágóeltávolítás

A rendszeres irodatakarítás kellékei között persze nem szerepel sem a jég, sem az étolaj. Szerencsére munkánk során a bútorokon fellelhető rágógumikkal ellentétben szőnyegbe taposott vagy függönyre ragadt rágóval nagyon ritkán találkozunk, így a fentebb ismertetett háztartási praktikák is inkább otthon vehetjük hasznát. A rágógumi eltávolítása ismerős feladat lehet a vendéglátóiparban dolgozók számára is. Ha egy helyet kellene mondanunk, ahol a legtöbb odaragadt rágóval találkoztunk, akkor az az asztallapok alja lenne. Éppúgy, mint az éttermek, kocsmák, kávézók esetében.