Ránk szakadt a kánikula, az időjárás megbolondult. Ha nem klimatizált helyen tartózkodunk, szakad rólunk a víz. Számos iroda rendelkezik klímaberendezéssel, vagy legalább ventillátorok javítják a dolgozók, ügyfelek közérzetét. De előfordulhat, hogy épp nincs egyik sem. Otthonról munkába indulva kilépünk az utcára és megcsap minket a forróság. Egy pillanat alatt leizzadhatunk. Ha autóval közlekedünk, a reggeli dugóban valószínűleg mindenki megérzi a meleget. Ha a tömegközlekedést választjuk, akkor egészen biztos, hogy átsülve, elcsigázottan, izzadtan és kissé feszülten érkezünk a munkahelyünkre.

izzadtsag

Az izzadás természetes dolog, de sokan rosszul vannak a sajátjuktól éppúgy, mint másokétól. De mennyit tudunk az izzadásról és annak eredményéről az izzadtságról? Takarítócég lévén mi sokszor találkozunk nyáron a “zsírosabb” karfák, korlátok, asztallapok stb problémájával. És mi is emberek vagyunk, az izzadás minket is ugyanúgy érint. Utána néztünk hát, hogy milyen tényeket és érdekességeket lehet elmondani ezzel a természetes jelnséggel kapcsolatban.

Miért izzadunk?

Az izzadási folyamat célja a szervezet hűtése. Akár a külső hőmérséklet nő meg, akár testhőnk emelkedik, szervezetünk izzadással hűsíti magát. Ezért van az, hogy nem csak a hőségben, szaunában izzadunk meg, hanem sportolás, nagyobb fizikai megterhelés avgy akár szégyenérzet, idegesség, düh, félelem hatására is. A szervezet fokozott működése hőtermeléssel jár, ami izzadást eredményez.

Miért van rossz szaga az izzadtságnak?

Az izzadstág szaga nagyban függ a táplálkozásunktól, folyadékfogyasztásunktól, hormonháztartásunk aktuális állapotától is. Ezek mellett különböző baktériumok okozzák az izzadstágunk szagát. Ha megfigyeljük, észlelhetjük, hogy egyszerűen a meleg vagy sport hatására más jellegű az izzadtságunk szaga, mint amikor valamilyen érzelmi állapot, stressz hatására izzadunk. Ez a hormonok miatt van.

izzadas

Ki izzad többet?

A férfiak többet izzadnak, mint a nők, ráadásul sokkal előbb is kezdenek el izzadni. Ez azért van, mert a nők vízháztartása más, sokkal jobban gazdálkodik és raktároz a szerevezetük, mint a férfiaké. Sokszor merül fel a kérdés, hogy akinek erősebb a testszőrzete vagy túlsúlyos, az többet izzad-e. A túlsúlyos emberek többet izzadnak. A izzadás mértéke a tesmérettől függ, így akinek nagyobb testet kell lehűtenie, többet fog izzadni. A testszőrzet nem befolyásolja az izzadás mennyiségét, azonban a szőr miatt az izzadtság tovább megmarad a bőrön, így annak szaga is erősebb lehet.

Takarítás izzadság

Takarítócégként minket foglalkoztat az izzadság higiéniai jellemzője is. Elmondhatjuk, hogy vannak veszélyei a nem elégségesen takarított irodáknak, helyeknek, mivel a különböző baktériumok, gombák jobban szaordnak nedves, meleg és szerves anyagokkal teli környezetben. Nyáron tehát vagy edőzetmekben egész évben nagyon fontos , hogy az izzadás okozta gondok elkerülése végett is az irodatakarítás, edzőterem takarítás, vagy bármilyen takarítás legyen átfogó. A fertőtlenítő takarításról sem szabad elfeledkezni, így izzadós (no meg covidos) időkben ez a fertőtlenítés gyakrabban terjedjen ki az iroda, munkahely egészére!