Irodatakarítás során számtalanszor találkozunk olyan fém felületekkel, melyek mellékes funkciók betöltésére hivatottak. Ilyenek az ajtórácsok, lépcsőkorlátok, a fal védelmére felszerelt „támaszkodó” korlátok, vagy ugyanígy, például a recepciós pult elé felszerelt, szintén támaszkodó korlátok. Ezek egy része még mindig nem króm, hanem festékkel védett fém, melynek tisztítása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Festett fémfelületekből rengeteg típust találhatunk különböző irodákban, de ezek a korlátok, rácsok ott vannak a társasházak, közintézmények, lépcsői mellett, falainál, ajtajai előtt. Némelyik még egészen szocreál, régi, ósdi, de nagyon sok újkeletű, modern megoldás is kap festést.

ablakracs_tisztitas

Az irodai festett korlátok koszolódása

Az irodatakarítás három meghatározó szennyeződése a por, zsír és vízkő. A festett korlátokon mindhárom remekül meglátszik, és nagyon hamar gyűlik. Az ajtórácsok általában csupán egy ponton zsírosodnak, ahol megfogjuk őket. Azonban a por rendíthetetlenül leülepszik még a legkisebb sarkaiba is, ahogy az eső vagy szakszerűtlen tisztítás hatására a vízkő is felgyűlik.

A belső terekben kialakított korlátoknál főleg a por és zsírosodás okozza a legnagyobb szennyezést. Az összetapogatott korlátokra rászálló por az egyre vastagabb zsírréteggel együtt sötét foltokat hagy a felületen, a népszerűbb részek kimondottan hamar gusztustalanná válhatnak. Az irodatakarítás sokféle lehet. Napi takarításnál az olyan munkákat, mint amilyen a fémkorlátok , ajtó és ablakrácsok tisztítása, előzetes egyeztetés után vállaljuk. A nagytakarításoknál természetesen alapvető, hogy ezek a feladatok is beletartoznak a takarítási munkálatokba.

Hogyan tisztítsuk a festett fém felületeket?

A festett fémet semmiképpen nem szabad dörzsölni és túl erős oldószerrel kezelni. A dörzsölés felmarja a festéket, tönkreteszi a makulátlanul sima felületet és a kisebb-nagyobb karcokban, mélyedésekben gyorsan felgyülemlik a kosz. Ezt a koszt rendkívül nehéz eltávolítani. Az erős tisztítószerek szintén megmarják a festéket és akár elszíneződést is okozhatnak.

lepcsokorlat_tisztitas

Egy profi takarítócég ügyel arra, hogy irodatakarítás vagy bármilyen takarítás, tisztítási munka során a megfelelő tisztítószerekkel és tisztítóeszközökkel dolgozzon. Mi a festett felületeket óvatosan, mégis tökéletesen tisztítjuk meg.

Ha két irodatakarítás között kell gyors megoldás vagy egy rendkívüli szennyeződés éktelenkedik a festett korláton, érdemes úgymond bio megoldással orvosolnunk a helyzetet. 2 dl ecet és 3 dl víz keverékével csodálatosan megtisztíthatjuk a korlátot, de a zsíros szennyeződésekhez az egyszerű mosogatószer vagy kézmosó szappan is elegendő. Nyilvánvalóan a friss szennyeződéseknél lehet ez megoldás, a régóta rakódott, ülepedett kosztól sokkal nehezebb megszabadítani bármilyen felületet.

A korlátok, ajtó és ablakrácsok, valamint egyéb festett fémfelületek tisztítását bízza profikra, kérje az irodatakarítás extrájaként vagy nagytakarításoknál!