Fertőtlenítő takarítás télen cseppet sűrűbben szükséges, mert ilyenkor számos tényező segíti a baktériumok szaporodását és egyik emberből a másikba jutását. Igaz, hogy a rendszeres fertőtlenítőtisztítás egész évben fontos, a vizes helyiségekben (WC, mosdó, konyha) különösen, azonban az őszi nátha és influenza szezontól egészen tavaszig a rendszeres fertőtlenítő takarítás ki kell, hogy terjedjen az iroda, munkahely, közintézmény stb egészére.

fertotlenito_tisztitas_3

Miért szükséges mindenhol a fertőtlenítés?

A megfelelő fertőtlenítés eltünteti a kórokozókat, megöli a baktériumokat, vírusokat, gombaspórákat, így megszűnik a fertőzésveszély. Kritikusabb időszakban – amilyen a tél is – fontos, hogy minden felületen végezzük magasfokú fertőtlenítést. A kórokozók ilyenkor nem csupán a mosdóban vagy a rosszul elmosott evőeszközökről jutnak át emberről emberre. Vagy épp állatbarát munkahelyek esetén állatról emberre. Az állatbarát munkahelyek esetén a fertőtlenítő takarítás egész évben sűrűbben szükséges.

A kilincsek, korlátok, asztalok, székek karfája, irodai berendezések mind mind alkalmasak arra, hogy hidat szolgáltassanak a kórokozóknak újabb és újabb gazdatestek eléréséhez. Ezen kívül a téli fűtési szezon, a ritkuló szellőztetés, a klímaberendezés szintén növeli a veszélyt.

fertotlenites

Sajnos sokan betegen is bejárnak dolgozni. Ennek két oka lehet. Egyes munkahelyek kevésbé toleránsak a hiányzásokkal szemben és nem mindig megoldható vagy elfogadott a home office. De vannak olyanok is, akik egyszerűen csak nem törődnek a betegség következményeivel és ha nem érzik magukat eléggé kutyául, gond nélkül bemennek dolgozni. Ám ez nagyon rossz megoldás. A betegség könnyebben múlik, kevésbé marad vissza szövődménye, ha a beteg nem erőltetni meg magát, hanem pihen, míg meg nem gyógyul. Másrészt a munkahelyek számára sem előny, ha egy ember miatt többen is megbetegszenek. A beteg munkaerő kevésbé hatékony és jó eséllyel lesznek jelentős hiányzások is.

Mindezek mellett van egy harmadik eshetőség is. Amikor valaki csak hordozó vagy még a betegség olyan stádiumában van, melyben nem észleli magán a tüneteket. Ilyenkor aztán komoly mértékű fertőzés jöhet létre, a fél iroda elkaphatja egyetlen embertől a betegséget, amennyiben a fertőtlenítő takarítás nem kielégítő. Igaz, hogy a beteg ember bármilyen fertőtlenítés mellett meg tudja fertőzni a másikat, ám a rendszeres fertőtlenítő takarítás jelentős mértékben csökkenti ennek esélyét.

Önmagában a fertőtlenítő takarítás nem elég

A fertőzésveszély elhárítása nem a fertőtlenítő takarítással kezdődik. A rendszeres takarítás nem hagy elegendő táptalajt a kórokozók számára, így a fertőtlenítéssel megkoronázott higiénia maximális lehet. Ha egy felületet kellő időközönként és módon tisztítanak, akkor a fertőtlenítés sokkal könnyebb és eredményesebb. Nincs elég zsíros szennyeződés, hogy nagy mennyiségű kórokozó várja ott új gazdáját.

A rendszeres irodatakarítás és fertőtlenítő tisztítás szakképztett takarítók dolga. Takarítócég megbízásával biztos lehetsz abban, hogy irodád makulátlan, higiénikus, és még az influenzaszezont is jelentős védettséggel vészelheted át.