A valódi fa padló eleganciája megkérdőjelezhetetlen. Ám megfelelő ápolás és kíméletes, gondos takarítás nélkül hamar igénytelenné válhat, ami presztízst kölcsönzött irodánknak. Ma már rengeteg különböző padlóburkolat közül választhatunk. Munkahelyek, irodák esetén az egyik alapvető kritérium a nagy kopásállóság és könnyű takaríthatóság. A valódi fa burkolatok, megfelelő ápolás mellett hozzák az elvártakat.

fa_padlo

Takarítócég lévén jól ismerjük a különböző padlóburkolatok igényeit. A fa padló különleges bánásmódot igényel, ám ez könnyen kivitelezhető a megfelelő takarítóeszközök, tisztítószerek és persze szakértelem birtokában. Takarítócégünk munkatársai elkötelezetten szabadítják meg a legkényesebb fa padlót is minden szennyeződéstől úgy, hogy közben ügyelnek a nemes anyag állapotának óvására is.

Tippek és javaslatok fa padló tisztítására

Fapadló takarítása esetén az első és legfontosabb lépés a portalanítás. A porszemek nagy kárt tudnak okozni, ha vízzel keveredve radírozzuk a padló felületét. Mindegy, hogy lakkozott vagy olajozott felületkezelést kapott a fa padló, a portalanítás életmentő számára. Ezt leghatékonyabban és legkíméletesebben puha sörtéjű porszívófejjel végezhetjük el, de egy mikroszálas rongy is megteszi.

fapadlo_apolasa

A fapadló felmosását jól kicsavart, nem vízben tocsogó, hanem nedves felmosóval végezzük! Fontos, hogy a padló mindig csak a minimálisan szükséges nedvességgel érintkezzen. Ezen művelet esetén is teljesen mindegy, hogy olajozott vagy lakkozott fa padlóval rendelkezünk.

A padló felmosásához a gyártó, forgalmazó, szakember által előírt, javasolt tisztítószereket használjuk! Ezzel biztosíthatjuk a padló hosszú vagy legalábbis a vásárláskor jósolt élettartamát.

A padlóra kerülő bármilyen szennyeződést fontos a lehető leghamarabb eltávolítani. Ha az iroda valódi fa padlóval büszkélkedhet, akkor a kiömlött kávét, a kilöttyent vizet vagy a lecsöppent szószt fontos azonnal feltörölni száraz, majd nedves ruhával. A beszívódott, odaszáradt szennyeződéseket munkatársaink maradéktalanul eltávolítják, miközben vigyáznak a padló épségére, azonban a kárt, mait maga a szennyeződés esetlegesen okozott, már ők sem tudják orvosolni.

Tippek fa padló ápolására és állapotának megóvására

Ha a fa padló takarítás a legnagyobb körültekintés és szakértelem mellett történik is, az ápolásról a mindennapokban is gondoskodni kell. A fa padló egyik legnagyobb ellensége a bútorláb, másik legnagyobb veszedelme pedig a páratartalom. A bútorok lábára érdemes filcből készült padlóvédőt ragasztani, mely segít megelőzni a székek kihúzásakor fenyegető karcolódást, valamint a nehezebb bútorok által hagyott nyomódás mértéke is csökkenthető. A karcolódás egyébkén a lakkozott fa padló esetén okozza a leglátványosabb károkat.

A faanyag rendkívül kényes a levegő páratartalmának és hőmérsékletének változásaira. A kopogó szellemként rémisztgető fabútor is a lehűlésekkor vagy felmelegedésekkor „pattog”, mikoris összehúzódik vagy épp hő hatására kitágul. A pattogás főleg száraz levegőjű helyen hallható legjobban, ahol a fa kiszáradva kevésbé rugalmas.

A fa padló számára átlagosan 45-55%-os páratartalom és 18-30 Celsius fokos hőmérséklet az ideális. Ilyen körülmények között őrzi meg legtovább egészséges és szép állapotát.