Egy apró rovar, ami szinte minden otthonban megtelepedett. Főleg a vizes helyiségekben, fürdőszobában, WC-ben találkozhatunk vele és nagyjából kiirthatatlan. Ő az ezüstős pikkelyke vagy ezüstös ősrovar, népies nevén csillámka, ezüsthal, cukormoly, ezüstmoly. Attól függetlenül, hogy egyesekből undort válthat ki, nem veszélyes kis állatról van szó, melyről most többet megtudhat. Sőt, azt is eláruljuk, miként lehet gátat vetni jelenlétének.

Az ezüstös pikkelykéről

Ez az apró, szelvényes testű kis rovar a csótányoknál is ősibb. A tudomány jelenlegi állása szerint körülbelül 300 millió évvel ezelőtt jelent meg Földünkön és azóta is jól érzi magát. Tehát nyilvánvalóan szívós, könnyen alkalmazkodik cudar körülményekhez is. Szereti a sötét, nedves helyeket, a fénytől menekül.

Az ezüstös ősrovarka apró, mindössze 8-12 mm testhosszú élőlény, elkeskenyedő farka végén háromágú villával, hivatalos nevén farokcsutával. Lassan fejlődik ki, de évekig, 2-5 évig is életben marad. Petéit lerakhatja csomókban vagy egyesével. Egyszerre száznál is több petét rak.

Gyors mozgású kis rovar. Biztosan mindenki látta már iszkolni villanykapcsolás után. Cikkcakkban közlekedik, szakaszosan meg-megáll. Fürge, de ugrani nem tud. Egészen 3000 méter magasságig megtalálható. A természetben mohos fatörzseken, nedves sziklákon találkozhatunk vele. Szereti a keményítőt és szénhidrátot, ezért a liszteket, cukros edényt, ha teheti, meglátogatja, de kedveli a papírt, ragasztóanyagokat, fényképeket, régi könyveket is. nem aggódik, ha nincs ellátva élelemmel, akár egy évet is kibír táplálkozás nélkül.

A fülbemászók, főleg a légyölő pókszázlábú és egyes pókok veszélyt jelentenek rá, más természetes ellensége nincs.

Ezüstös pikkelyke ellen

Ez a kis rovar igazából nem ártalmas, azonban életmódja és táplálkozás miatt kártevőnek tekintik. Belemászik az élelmiszerbe, ki tudja honnan szaladva elő, akár a WC-ből is jöhet. Emellett megkóstolgatja könyveinket, főleg a régieket kedveli. Nehéz védekezni ellene, mivel a legádázabb körülményeket is átvészeli, de a következőket tehetjük, hogy csökkentsük létszámát vagy megjelenésének esélyeit otthonunkban:

  • Alacsony páratartalom
  • Száraz helyiségek
  • Portalaníts rendszeresen a könyvespolcon
  • Lakásod ritkán bolygatott részeit is piszkáld meg időnként
  • Érdemes gyakran takarítani, a fertőtlenítők, erős tisztítószerek taszítják
  • Ha nem szeretnéd életüket kioltani, az általuk gyakran látogatott pontokon kis edényben mohát tárolva odacsalhatod őket, hogy ki tudd tenni a lakásból.

Az ezüstös ősrovar nem csíp, alapvetően nem terjeszt betegséget, bár a wc-ből, lefolyóból kimászva kockázatos tevékenységet űz a lakásban glasszálva. A takarítás, fertőtlenítés a legjobb megoldás. Biztosítsd a higiéniát lakásodban, munkahelyeden és nem kell tartanod rovarok, élősködők megjelenésétől.