Ez szakmunka, szakszerű megoldásokkal

Takarítócég lévén számos szakmai érdekességről tudunk beszámolni, mely még a csak épp idetévedt olvasónak is információtartalommal szolgálhat. Gyakorlati szempontból annak, aki nem a takarító szakma területén mozog, ezen bejegyzésünk nem más, mint néhány érdekes tény, de miért de sosem árt, ha az emberek többet tudnak meg a takarításról, mint szakmáról, hiszen még a mai napig is akadnak olyanok, akik azt hiszik, az megy el takarítani, aki semmi máshoz nem ért. Nem így van, a takarítás egy komoly szakmunka, ami szakképesítést igényel és rengetegen nem felelnek meg az elvárásoknak.

Mit csinál egy takarító?

Mi az irodatakarítás szakértői vagyunk, de ezen kívül más jellegű épületek, intézmények, gyárak takarítását is vállaljuk. Az irodatakarítás nem csak egyszerűen egy takarítás, mert sok szabály, előírás vonatkozik rá és máshogy kell végezni a munkánkat egy irodában, mint egy magánháznál vagy kórházban esetleg vegyi üzemben.

 

ipari porszívózásA szabályozásról

A takarítási szakma az irodák és gyárak takarítását három csoportba sorolja, de ugyanígy három külön csoportot különböztet meg az épülettakarításban is. A kategóriákat az alapján hozták létre, hogy a takarítócég munkatársainak milyen takarítástechnológiát, milyen takarítóeszközöket milyen takarítószereket kell és lehet alkalmazniuk az adott munka elvégzésénél ahhoz, hogy higiénikus eredmény szülessen és a takarítás maga ne váljon veszélyforrássá a dolgozók, a jelenlévők számára.
“A” kategória: Ide tartoznak az egészségügyi intézmények, rendelők, gyógyszeripari és élelmiszeripari egységek jelentős része. Ezeken a helyeken mikrobiológiai szennyeződések miatt egészségügyi kockázattal kell számolni, így komoly fertőtlenítési kötelezettség áll fenn, melyhez meghatározott eszköz, védőruha és tisztítószer-típusokat kell alkalmazni.


“B” kategória: Az általános rendeltetésű középületek csoportja, melybe például iskolák, óvodák, bankok, bevásárló központok és irodák tartoznak. Ezt a kategóriát mi jól ismerjük, mivel irodatakarítás a specialitásunk. Itt is komoly előírásoknak kell megfelelni, de egy cseppet “lazább a helyzet” mint egy kórház vagy gyógyszeripari egység takarítása esetében. Bár azt azért ne felejtsük el, hogy egy iroda is igényli a fertőtlenítőtakarítást, mert már alapvetően nem áll fenn mikrobiológiai szennyeződések okozta veszély, a baktériumok, gombák, vírusok mindenhol megtelepednek.
“C” kategória: Az ipari területek tartoznak ide, ahol a keletkező szennyeződések környezetkárosító hatással bírhatnak és a takarítás a takarítást végző szakemberek egészségi állapotát veszélyeztethetik, valamint balesetveszély is fennállhat. A különböző üzemek, műhelyek tartoznak ide. Az ilyen jellegű létesítmények takarítás szempontjából talán nehezebb terepek, mint egy iroda, de olyan szempontból könnyebb velük a munka, hogy csak bizonyos részein van szükség a folyamatos aprólékos higiéniai takarításnak.