Az irodatakarítás időnként kiterjed az irodai elektromos eszközök tisztítására is. Kollégáink a legnagyobb szakértelemmel és a biztonsági előírások maximális betartásával varázsolják makulátlanul tisztára a nyomtatót vagy épp a monitorok felületét. Azonban nem minden esetben kérik ezt a szolgáltatást. Vannak, akik inkább maguk szeretnek gondoskodik elektromos berendezéseik tisztaságáról.

Az irodai gépek tisztítása körültekintő hozzáállást igényel. Takarítás közben a személyi sérülés veszélye éppúgy fennáll, mint az eszköz károsodásának lehetősége. Nagyobb irodákban kimondottan tilos a dolgozóknak az eszközök takarítása, sőt, eleve a takarítás nem szokás, hiszen takarítócég munkáját igénylik, így a takarítók az éj leple alatt vagy épp a kora reggeli órákban, munkakezdés előtt ragyogó tisztaságot biztosítanak. A különböző irodai gépek tisztítását van, ahol az erre szakosodott karbantartók végzik, azonban piperetakarításra a karbantartások között is szükség van.

 

Mitől piszkolódnak az irodai gépek?

Mivel az elektromosság statikusságot idéz elő, az elektromos berendezéseink, gépeink mindegyike nagyon erősen vonzza a port, szöszöket. Az ilyen eszközök használata pedig felületük, gombjaik, füleik zsírosodásához vezet, mivel hozzájuk érünk. Néhány használat után ezek a piszkolódások még nem jelentkeznek, de folyamatos használat mellett naponta meg kell tisztítani a gépeket. A zsíros gombok, a poros felület rendkívül taszítóan fest, valamint higiéniátlan és még az eszköz károsodásához is vezethet.

A felületi tapogatásból adódó zsírlerakódások kevésbé okoznak problémát, mint a jelentős mennyiségű por. Bár a különböző irodai kisgépek ma már modern technológiával készülnek és a belső porosodás is mérsékeltebb, mégsem lehet teljesen kiküszöbölni. Ha a felületi porréteget rendszeresen eltávoltíjuk, sokat teszünk az eszközök, berendezések élettartamának megnöveléséért és még akár egy-egy karbantartást, szerelést is elodázhatunk büntetlenül.

laptop tisztítás

Hogyan takarítsuk az elektromos eszközöket és berendezéseket?

Az elektromos eszközök tisztítása előtt az első teendő az áramtalanítás. Soha nem szabad addig nekilátni egy árammal működő eszköz tisztításnak, mozgatásának vagy szétszerelésének, ameddig az áram alatt van. Hiába van már szinte mindenben az úgynevezett FI-relé, amely megakadályozza, hogy zárlatot szenvedjen el az adott dolog és „leégjen”, arra soha nincs garancia, hogy az áram nem okoz veszedelmes bajokat. Kapcsoljuk ki az adott eszközt vagy berendezést és húzzuk ki a csatlakozóját. Csak ezt követően kezdjük el tisztítását. A tisztítás, amennyiben nincs komoly szennyeződés száraz, mikroszálas törlőkendővel történjen. A gombok, peremek mélyedésénél jó szolgálatot tesz a billentyűzettisztító. Amennyiben szükséges a nedves és tisztítószeres takarítás, ügyelni kell arra, hogy a takarítóeszközről ne juthasson víz az eszköz belsejébe. A monitorok tisztítására kapható nedves kendők mellett fújós monitortisztító szereket is árulnak, melyek a megfelelő ronggyal, törlőkendővel alkalmazva nagyon szép eredményt adnak és főleg nem károsítják a monitort.

Tisztítás után mindig legyünk figyelmesek és csak akkor helyezzük ismét áram alá a készüléket, ha biztosan nem került bíz a borítás alá.