Az egerek – bár meglepő, még ma is megjelenhetnek lakóépületeinkben és munkahelyeinken. Itt, Európában, népes Fővárosunk szép helyein is felbukkanak.  Nem kell Indiára vagy vidéki, elhanyagolt településekre gondolni, ha egérről van szó. Budapesten nagy gondot okoz a csótány és még az ágyi poloska is, azonban nem áll meg itt a sor. A patkány és egér szembe jöhet velünk egy kimondottan igényes irodaházban is. Mi is lepődtünk már meg, mikor egy jól mutató, modern irodaház első takarításánál egérkébe ütköztünk vagy a nyomait találtuk szekrények sarkánál, tárolókban, eldugott zugokban.

hazi_eger

Irodatakarítás során egérhajsza

A rágcsálóirtás talán nem épp a legemberségesebb megoldás, ezért inkább az egér megjelenését kell elkerülni. Ez nem könnyű, mert ha a mi irodánkban rend és tisztaság uralkodik, mellettünk még könnyen lehet ideális hely az egerek számára. Sajnos irodatakarítás során oly sok mindennel találkoztunk már, hogy semmin sem lepődünk meg. Elég némi ételmaradék vagy egy elhagyott tároló helyiség néhány bútorral és máris megfelelő fészkelőhelyet kínálunk a kis rágcsálók számára. Akik, ha van a közelben étel, előbb utóbb eljuthatnak ide is. Persze nem feltétlenül jelenik meg egér ott, ahol neki alkalmas élőhely van, ám ha “megneszelik”, hogy jó lehet ott, csapatostul is érkezhetnek. Ha meg nem csapatostul jönnek, akkor könnyen és gyorsan elszaporodnak.

Irodatakarítás során nagyon sok helyen találtunk már egeret vagy egér jelenlétére utaló nyomokat. Egy profi takarítócég nem feltétlenül végez rovairtást vagy rágcsálóirtás, ezért erre a célra fontos a megfelelő szakembereket felkérni. Fontos volna, hogy irtás helyett inkább a befogást válasszuk, ám sajnos a túlzott elszapororodás miatt ez nem feltétlenül kivitelezhető. A megelőzés a fontos és akkor nem kell pusztítani. Mi, takarítócégként természetesen megszüntetjük a rágcsálóknak alkalmas körülményeket, így azok maguktól is továbbállhatnak egy-egy alkalmi vagy épp a folyamatos, rendszeres irodatakarítás eredményeként. A higiénia és rend nem feltétlenül rossz az egereknek, ám ha nincs mit enni, akkor költöznek. Fontos az is, hogy élelmet bejárható távolságban se találjanak, mert ugye ráérnek sétálni érte és aludni, piszkítani, visszatérhetnek a jól bevált vackukba. Ha nálunk tisztaság van és mégis vannak egerek, érdemes körbenézni, szomszédunkban kinél lehet a gócpont vagy hol találhatnak az egerek ennivalót.

eger

Mit tudunk a házi egerekről?

A házi egér növényevő, ezen belül rágcsáló, aki főleg magokkal táplálkozik, de a gyakorlatból tudjuk, hogy lényegében mindent képesek megrágni. Még a kanapészivacsot és a farostlemezt is, bár nem épp étkezlési céllal. Nagyon szapora állatka, 6 hetente újabb kisegereket tudnak produkálni, ráadásul 8-10 kisegér is megszülethet egy alkalommal. Ha belegondolunk, hogy ez évente hány egeret jelent, nem csodálkozunk, hogy ahol egyszer megjelennek, ott hamar hemzsegni kezdenek. A háziegér emberközeli életmódot folytat, ezért a nagyvárosok ideális helyszínek számukra. Kevés innivalóval is beérik, ezért száraz helyeken éppúgy megélnek, mint ott, ahol vizet találnak magának. Ebből kifolyólag szinte bárhol megtelepedhetnek.

Ha szeretné elkerülni, hogy egereknek megfelelő környezet jöjjön létre irodájában, válassza profi takarítócég segítségét. Igaz, hogy higiénikus helyen is körbenézhet az egér, de ha mindig piszkálva van, tehát rendszeres irodatakarítás zajlik a környezetében, inkább odébb megy magától is.