A kórokozók, mint baktériumok, vírusok csak megfelelő közegben maradnak életben. A vírusok sokkal sérülékenyebbek, így kevesebb felületen maradnak meg és kevesebb ideig élnek a gazdaszervezeten kívül. A baktériumok önálóbb élőlények, ám nekik is speciális feltételekre van szükségük a fennmaradáshoz és szaporodáshoz. Sokszor gondolhatjuk, hogy csak egy kis allergia vagy megfázás okozza a nem túl kellemetlen, de zavaró tüneteinket. Sajnos azonban könnyen lehet enyhe fertőzés a háttérben.

Takarítási szempontból, főleg, ha profi takarítócég hozzáértése a kérdés, fontos beható ismeretekkel rendelkezni a kórokozók terén. A higiénia biztosítása, a fertőtlenítés minden irodatakarítás, intézménytakarítás, közterület tisztítás stb. része, de természetesen otthonainkban is ügyelnünk kell rá.

Meddig marad életben a vírus a testen kívül?

A vírusok mindig szilárd, kemény felületen tapadnak meg, ahol élettartamuk számos tényező függvénye. Irodatakarítás közben épp ezért fordítunk nagy figyelmet a korlátok, kilincsek fertőtlenítésére. A vírusok között nagy eltérés mutatkozik tűrőképesség tekintetében. Egyesek napokig életben maradnak szobahőmérsékleten, mások pár pillanat alatt elpusztulnak, bárhová kerüljenek is az élő szervezetből. A himlő az egyik legszívósabb és magasan kiemelkedik a többi közül. Ha megfelelő nedves közeget kap, szobahőmérsékleten akár évekig elél. A Hepatitis B és C ugyanilyen körülményke között maximum 4 napig tart ki, de előfordulhat, hogy 16 óránál többet nem bír. A legádázabbnak ismert vírusok, mint a HIV, mindössze perceket bírnak ki vagy még annyit sem.

A baktériumok élettartama gazdaszervezet nélkül

A baktériumok a porózus felületeket kedvelik, fémen, csiszolt, lakkozott fán, műanyagon és üvegen kevésbé vagy egyáltalán nem élik túl az első pillanatokat sem. Ha bakteriális fertőzést kapunk, gyaníthatjuk, hogy élelmiszer által került a szervezetünkbe. A baktériumok a megfelelő minőségű fertőtlenítő takarítás hatására maximálisan eltűnnek felületeinkről. Azonban a hűtőnk tartalmát nem tudjuk fertőtleníteni, ezért legyünk körültekintőek, mit, mikor és mivel, valamint miből fogyasztunk el!

A szalmonella, mely visszatérő problémaokozó mindössze 1-4 órán keresztül marad életben kedvezőtlenebb körülmények között. Azonban például a Staphyloccus aureus, ami az MRSA fertőzések oka, hetekig megél testen kívül. Néhány baktérium olyannyira fejlett, hogy extrém körülmények között is fennmarad, sajtfejlődése okán. A kórokozó baktérium nagy részét a magas hőmérséklet és a szélsőséges pH érték elpusztítja. Irodatakarítás során a fertőtlenítés kiterjed a porózus felületekre is, hogy a vírusok mellett a baktériumokat is elpusztítsuk.

Profi takarítócég megbízható munkájának köszönhetően az iroda higiénikus környezetté válik. A fertőtlenítés az irodatakarítás alapvető része, azonban időnként egy átlagos irodának is szüksége lehet kimondottan fertőtlenítő takarítás elvégeztetésére is. Ez főleg most, a koronavírus megjelenésével vált rendkívül fontossá. Régebben a szezonváltás, az influenzás időszakok jelentették a megnövekedett fertőtlenítő takarítás igénylést.