Dezinfekció

Definíció: A kórokozók elpusztítása hővel, vegyszerekkel, sugárzással stb. a fertőzések terjedésének megállítása.
A fertőtlenítéskor nagyon fontos odafigyelni a hőmérsékletre, a hatásidőre és a fertőtlenítőszer koncentrációjára. A fertőtlenítés hatékonysága főként e paraméterek megfelelő kombinációján múlik. A használati utasításban leírtakat precízen követni kell! Ez azért nagyon fontos, mert szemmel nem látható organizmusokat* szeretnénk eltávolítani a felületről vagy szaporodásukat megállítani, lelassítani. Csak a technológiákban kidolgozott körülmények mellett garantált a fertőtlenítő hatás. Természetesen arra is oda kell figyelni, hogy ne fertőtlenítsünk lejárt szavatosságú fertőtlenítőszerrel.

Továbbá fontos a megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásakor az antimikrobiális spektrum*. Ami azt határozza meg, hogy a szer milyen tartományban hatásos. Ennek a szóösszetételnek szavakra bontva a jelentése a következő: Anti = ellen, ellenkező. Mikroba = mikroorganizmusok. Mikroorganizmusok = gör.+lat., az élővilág szabad szemmel nem látható élőlényei közönséges mikroszkóppal sem feltétlenül észlelhetők. (baktériumok, vírusok, gombák, alga, élesztő, stb.). Mikró = nagyon kicsi, milliomod rész  (10-6), Organizmus = szervezet, élő szervezet. Spektrum = tartomány a változatok összes árnyalata. Tehát azt határozza meg, hogy mely organizmusokra hatásos a fertőtlenítőszer.

Antimkrobiális spektrumok – Magyar, és latin elnevezései:

Gombaölő hatás → Fungicid
Vírusölő hatás → Virucid
Algaölő hatás → Algicid
Baktériumölő hatás → Baktericid

Figyelmet kell fordítani még arra, hogy amikor behígítjuk a fertőtlenítőszert, rövid időn belül használjuk el az oldatot, mert a tiszta csapvíz is tartalmaz olyan organizmusokat és szennyeződéseket, melyek hosszú távon csökkentik a fertőtlenítőszer hatását. Tehát csak annyi oldatot készítsünk, ami feltétlenül szükséges és még aznap felhasználásra kerül.
Olyan fertőtlenítőszerek esetében, melyek nem tartalmaznak tisztítószert, le kell tisztítani a felületet fertőtlenítés előtt, hogy megfelelő legyen a fertőtlenítő hatás. Így valójában az organizmusok táptalaját szüntetjük meg. Ezek a szerek akkor hasznosak, amikor nem előnyös a tisztító hatás, mert a felületen maradt felületaktív* anyagok különböző problémákat vetnek fel. Például, amikor kézfertőtlenítésre van szükség. Ebben az esetben nem öblíthetjük le a kezet vízzel, és törölközőt sem használhatunk a fertőtlenítés után, mert ezek visszafertőznék a kezet. Ezért alkoholos szert kell használni, ami a kézről elpárolog. Állattartó telepeken ez fontossá vált a járványok megfékezésében. A konyhákban elegendő egy higiéniás* kéztisztítószer és a megfelelő hatásidő után csapvízzel öblíthető a kéz és papírtörölközővel szabad megtörölni.
A kombinált fertőtlenítők esetében (egy fázisban tisztít és fertőtlenít) is érdemes a szennyeződések nagyját magasnyomású vízsugárral, vagy egyéb módon eltávolítani, mert így sok pénzt takaríthatnak meg. Mivel a fertőtlenítőszerek mindig drágábbak. Tehát egy egyszerűbb tisztítószerrel, ha eltávolítják a szennyeződések nagyját és utána fertőtlenítenek, akkor olcsóbban megúszható az adott technológia. Természetesen, ha erre van idő és energia.
Ezután a nem vízszintes felületeken a hatásidő növelésére a habosítás egy nagyon jó megoldás. Továbbá az is könnyen látható, mely területekre juttattunk már fertőtlenítőszert.

Tehát a következő dolgokra kell odafigyelni fertőtlenítéskor:

1.            A megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztására
a.      Kell-e egy fázisban tisztítani és fertőtleníteni?
b.      Figyelni kell arra is, hogy mit szeretnék fertőtleníteni
2.            A helyes hígításra
3.            Mindig új oldatot használjunk
4.            Környezeti hőmérséklet
5.            Hatásidő