Természetesen egy magára valamit is adó, rendszeresen takarított irodában nem fogunk se csótánnyal, se hangyával, se más kellemetlen ízeltlábúval találkozni. Azonban még a legtisztább munkahelyeken is előfordulhat egy-egy eltévedt példány, és ha nincs szerencsénk, akkor a balszerencse összehozhat minket egy csótányinvázióval is. Ez különösen Budapesten következhet be.

Irodai körülmények és a csótányok igényei

Tiszta, higiénikus viszonyok között nem kell tartanunk ilyen problémáktól, azonban ha irodánk egy lakásokat is magába foglaló, vegyes típusú épületben, netán rossz környéken található, akkor számolhatunk bizonyos fokú kockázattal. A csótányok ideális élettere a városi közeg, ahol lepotyogó szeméten, ételmaradékon, hulladékon remekül megélnek és szaporodnak. Különösen kedvelik a nyirkos, sötét helyeket, és a lomos zugokat. Lomtalanítások alkalmával rendre megjelennek az utcákon is, időnként pedig inváziószerűen terjednek a lépcsőházakban, öreg bérházakban. Utóbbira akkor kerül sor, ha valahol nagyon túlszaporodtak, vagy ha nyugalmukat költözködéssel vagy irtási kísérletekkel zavarják meg. Évente egy-egy csótány feltűnésének szükségtelen nagy jelentőséget tulajdonítanunk, de ha havi rendszerességgel találkozunk velük, akkor valószínűsíthetjük, hogy valahol a szomszédságunkban egy populációjuk virul. Ha kimondottan apró példányokat látunk, akkor sajnos esélyes, hogy valahol, az iroda egy rejtett zugában fészkelnek.

irodatakarítás képKi tudjuk írtani az irodából?

A csótányok kiirthatatlanságáról és veszélyességéről sok rémhír terjeng, de pánikra semmi ok, ha időben kezeljük a problémát, akkor gyorsan és hatékonyan felszámolható. A rovarirtásra szakosodott cégek természetesen szakértőik mielőbbi értesítését javasolják, de egy tiszta és rendezett irodában ez sokszor szükségtelen. A csótányok ugyanis, félelmetes nimbuszokkal ellentétben, jól kiirthatóak néhány rovarirtó szerrel, porral, vagy permettel, és ha nem találnak táplálékot, azaz ételmaradékot, morzsát, szemetet, akkor tovább is állnak az irodából. Ennek eléréséhez azonban fontos, hogy a tennivalókról egyeztessünk a rendszeres irodatakarítást végző céggel. Egyrészt azt szükséges tisztázni, hogy hová kérünk extra takarítást, másrészt azt, hogy hol került kihelyezésre a bogárpor, illetve mely felületekre lett kifújva a rovarirtó permet. Ezeket ugyanis nem szabad letisztítani, felmosni, legalább néhány napon át. A kellő irtási intézkedés után sok tennivalónk nincs a betolakodókkal, csak arra kell vigyázni, hogy ne maradjon elzáratlan helyen élelmiszer, ételmaradék, illetve szerves hulladék a szemetesen kívül. Minden más tennivalót, természetesen a csótánytetemek eltakarítását is beleértve, elvégeznek a rendszeres irodatakarítást végző cég szakképzett takarítói.