Csótányok az irodában is megjelenhetnek. Ritka szapora és túlélő fajta, így bárhol felüti fejét, biztosan nehéz lesz kipaterolni. Az irodatakarítás a legtöbb irodában rendszerint olyan rutinműveletekből áll, mint a felmosás, a portörlés, a mellékhelyiségek rendbe tétele vagy esetenként az ablakpucolás. Időnként azonban előfordul, hogy munkatársaink hívatlan és kellemetlen vendégekkel találkoznak az irodákban. A fent említett csótányokról van szó, amelyek mindig itt éltek köztünk, de az utóbbi időben elszaporodtak Budapest jelentős részén és időnként a legmodernebb irodaházak környékén is felbukkannak. Az irodatakarítás, még ha rendszeres irodatakarítás is, önmagában kevés ahhoz, hogy megszabadítson ezektől a kellemetlen ízeltlábúaktól.

csotany_irodaban

 

Napi irodatakarítás a csótányok ellen

Az irodatakarítás célja az iroda makulátlan tisztaságának elérése. Azonban aligha mondanánk tisztának egy olyan irodát, ahol csótányokkal találkozhatunk, pedig ezek a roppant életképes rovarok esetenként még a legtisztább helyeken is megjelenhetnek. A csótányok alapvetően nem veszélyes állatok, életmódjuk az, ami veszélyessé teszi őket. Ezek a szapora lények ugyanis rendkívül mozgékonyak és kíváncsiak, az éjszakai utcákon éppúgy elszaladgálnak, mint a lépcsőházakban vagy a lakásokban. Örömmel keresik fel a nyirkos, sötét zugokat, lakmároznak a szemétben, meglátogatják a mellékhelyiségeket, csatornákat, majd felszaladnak a konyhapultokra, bútorokra is, fürge lábaikról kórokozók ezreit hintve szét.

A rendszeres irodatakarítás biztosítja az iroda tisztaságát és a helyiségek fertőtlenítését, a csótányok ellen azonban önmagában kevés. Ha mosatlan edények, ételmaradékok, szemét marad az irodában, akkor csak a napi rendszerességű irodatakarítás segíthet a problémán, az is csak akkor, ha közvetlenül az iroda zárása után történik. Akár egyetlen éjszaka alatt is tucatnyi rovar telepedhet meg a pulton felejtett pizzaszeleten, akik ha jól érzik magukat rögtön családot is alapítanak.  Ezért a heti rendszerességű irodatakarítás, bár rendbe teszi a munkahelyet, a csótányok ellen semmit nem ér.

Mit tehet egy iroda a csótányok megjelenése ellen?

 

csotany_irtas

Az első lépés a kellemetlen vendég ellen az ételmaradékok eltüntetése. A lehető legrövidebb időn belül tüntessük el, dobjuk ki az ételmaradékokat, mossuk el az edényeket és szabaduljunk meg a szeméttől is, ne kínáljunk terített asztalt a rovaroknak. Sokat segíthet a helyzeten a behatolási pontok elzárása is. Tüntessük el a fal repedéseit, a nyílásokat, apró hasadékokat, padló alatti réseket, ahol megbújhatnak és közlekedhetnek a csótányok. A szellőzőkre érdemes sűrű szúnyoghálót rögzíteni. Így, rendszeres irodatakarítás mellett többnyire meg is előzhető a csótányok megjelenése. Kisebb fertőzöttség esetén, a fentebbi óvintézkedések mellett elegendő lehet az egyszerű rovarirtók, csótánycsapdák használata, súlyosabb fertőzöttség esetén azonban képzett csótányirtót kell hívni. Az esetek nagy részében a szakemberek felszámolják a problémát. Ha mégis visszatérnek a rovarok, akkor sajnos szét kell nézni a szomszédságban is, ahol valószínűleg komoly higiéniai hiányosságok vannak.

A rendszeres irodatakarítás segít megőrizni az iroda tiszta és makulátlan képét, amit kis odafigyeléssel csótányok sem rondíthatnak el.